ANAF a închis ochii, a ”păsuit” și a amânat taxele și impozitele. Mai mult decât atât, la începutul pandemiei, s-a și lăudat cu asta. Lauda a venit sub formă de asigurare, de calm, de înțelegere. Buna și blânda înțelegere va fi schimbată, însă, din luna octombrie.

ANAF decide să fie iar cu ochii pe noi. Data de 25 octombrie ar trebui însemnată cu roșu în calendar. Nu e sărbătoare, dar se începe recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a persoanelor care sunt răspunzătoare pentru neplată, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Și, tot conform Profit.ro, ANAF are în vedere facilităţi fiscale pentru bunii plătitori şi mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite şi taxe printr-o „listă albă”, identificarea primilor 100 de contribuabili mari plătitori şi a primilor 100 de mari debitori.

De asemenea, va solicita şi va analiza soldurile disponibilităţilor din conturile la bănci ale contribuabililor mari plătitori/debitori. Adică cei care nu şi-au achitat obligaţiile scadente în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă.

ANAF se pregăteşte şi pentru instituirea de măsuri asigurătorii pentru a garanta recuperarea obligaţiilor bugetare, dar şi pentru mediere astfel încât să identifice soluţii optime pentru stingerea obligaţiilor.

Măsurile de recuperare pot fi extinse de la marii debitori la persoanele fizice răspunzătoare pentru neplata obligaţiilor, în acest sens urmând să fie analizată atragerea răspunderii solidare, precizează Profit.ro.

Că ești firmă sau persoană fizică, vei privi veștile ca pe o normalitate. Așa vrea ANAF, așa funcționează statul. Dacă deschizi ochii și analizezi, vei ajunge la concluzia că amânarea a fost oarecum normală în contextul pandemiei. Dacă faci analiza analizei, nu este o diferență prea mare între o bancă și ANAF. Sau între cămătari și prietenul cel bun și milostiv care te înțelege.

Tot la dobânzi și penalități vei ajunge, indiferent că este un an calm sau unul apocaliptic.

Citește și: Modificările aduse la legea rectificării bugetare vor fi atacate la CCR

#News