WTA scoate tenisul feminin din China

Aceasta este forma de răspuns în privința situației jucătoarei Peng Shuai

WTA a anunțat, printr-un comunicat oficial, semnat de CEO-ul Steve Simon, decizia de a suspenda cu efect imediat a turneelor pe care le organizează în China, inclusiv în Hong Kong, ca urmare a evoluției situației lui Peng  Shuai. Fostul număr 1 mondial la dublu a dispărut la scurt timp după ce în urmă cu o lună a făcut cunoscut faptul că a fost violată de un înalt oficial chinez, vicepremierul Zhang Gaoli – care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei.

Pe toată această perioadă, oficialul WTA a încercat, pe diverse canale de comunicare, să ia legătura cu sportiva, însă fără vreun rezultat. De altfel, WTA acuză China de mușamalizarea acestui caz.

„Mesajul lui Peng a fost înlăturat de pe internet, iar discuțiile despre acest subiect serios au fost cenzurate în China. Oficialii chinezi au avut șansa să oprească această cenzură, să dovedească faptul că Peng este liberă și poate să vorbească fără interferențe sau intimidări, precum și să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală, într-o manieră corectă și transparentă. Din păcate, liderii chinezi n-au abordat acest subiect foarte serios într-o manieră credibilă”, se arată în comunicatul WTA.

De altfel, există îndoieli în privința siguranței sportivei de 35 de ani, precum și a faptului că aceasta poate fi victima „cenzurii, a coerciției și a intimidărilor”, motiv pentru care WTA a decis suspendarea imediată a tuturor turneeleor din China. „Nu le putem cere sportivilor să concureze acolo, în condițiile în care Shuai Peng nu poate să comunice liber și se pare că a fost forțată să-și contrazică acuzațiile de agresiune sexuală. În condițiile actuale, sunt îngrijorat în privința riscurilor pe care le pot avea jucătoarele și staff-urile lor dacă am organiza turnee în China în 2022”, a mai transmis WTA.

Totodată, WTA, asociația înființată de Billie Jean King, a precizat că a primit o susținere uriașă, la nivel internațional, pentru luarea acestei poziții, încă din momentul în care era doar o discuție. Mai mult, WTA va face totul penru a-și susține jucătoarele.  

„Sper că liderii lumii vor continua să vorbească, pentru ca justiția să fie înfăptuită pentru Peng și pentru orice femeie, indiferent de ramificațiile financiare. Regret că s-a ajuns în acest punct. Comunitățile tenisului din China și Hong Kong sunt pline de oameni minunați, alături de care am muncit mulți ani. Ar trebui să fie mândri de realizările și ospitalitatea lor. Dar, în cazul în care China nu va lua măsurile cerute, nu putem să le supunem riscului pe jucătoare în turnee în China. Liderii Chinei au lăsat WTA fără nicio altă soluție”, este comunicatul WTA, semnat de Steve Simon.

Reacția liderului mondial

Novak Djokovic, liderul mondial al tenisului masculin, susține pe deplin „decizia curajoasă a WTA” și subliniază nevoie ca publicul să fie informat cu privire la situația sportivei din China. Nu avem suficiente informaţii despre Peng Shuai. Ştiu că a făcut o declaraţie prin care a cerut ca intimitatea ei să fie respectată, dar bine…”, a anunțat Djokovic,

Mai mult, acesta prezicează că sănătatea sportivei contează „pentru întreaga comunitate a tenisului”, adăugând că acest lucru s-ar putea întâmpla oricui. „Trebuie să fim toţi împreună, fie că este vorba de ATP (n.r. – Asociația Tenisului Masculin), WTA (n.r. – Asociația Tenisului Feminin) , PTPA (n.r. – Asociaţia Jucătorilor de Tenis, al cărei co-fondator este)”, a mai spus Novak Djokovic, citat de Digisport.  

Ce spun oficialii chinezi

Prima reacție venită dispre oficialii chinezi, în privința deciziei luate de WTA, a fost departe de ceea ce poate toată lumea se așteaptă, ba mai mult, a părut să fie una acuzatoare la adresa WTA.

„Ne opunem ferm actelor de politizare a sportului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Wang Wenbin, potrivit AFP, se arată într-un „tweet” postat de Jerome Taylor.

Citește și: Simona Halep a reacționat la dispariția lui Shuai Peng