Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Oamenii de știință din cadrul misiunii Perseverance a NASA au făcut o descoperire surprinzătoare cu privire la compoziția rocilor din craterul Jezero, scrie EurekAlert.

Această descoperire îi va ajuta să își facă o idee mai bună despre momentul în care a existat, cu adevărat, apă pe planeta Marte.

NASA va stabili dacă planeta a fost vreodată locuibilă pentru viața microbiană

Suita de instrumente SuperCam de pe roverul Perseverance a făcut noi observații detaliate cu privire la istoria craterului Jezero, care nu au putut fi pe deplin înțelese înainte de aterizare”, a declarat Sam Clegg, cercetător pentru SuperCam.

Aceste noi date interesante ne vor ajuta cu adevărat să înțelegem mai bine când craterul a conținut apă și ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra istoriei climatice a planetei Marte”, a adăugat cercetătorul.

Această nouă cercetare a fost publicată în Science Advances și demonstrează că, în realitate, craterul Jezero nu este alcătuit în mare parte din roci sedimentare.

Cu miliarde de ani în urmă, craterul în care a aterizat Perseverance a conținut apă

Din acest motiv, oamenii de știință au prezis că rocile din zonă vor fi sedimentare, formate în timp din noroi sedimentat, ceea ce ar fi cazul paturilor lacustre de pe Pământ.

Totuși, spre surprinderea lor, au descoperit că roca din Jezero este formată din magmă vulcanică.

Rocile de acest tip sunt mai ușor de datat și le-ar putea oferi cercetătorilor o modalitate mai precisă de a estima momentul în care Marte a avut apă

Analiza rocilor a fost realizată cu ajutorul SuperCam, un instrument proiectat de Los Alamos National Laboratory. SuperCam folosește un fascicul laser infraroșu concentrat pentru a îndepărta praful și materialele de pe suprafețele rocilor.

Descoperirea acestor roci în albia unui lac antic de pe Marte a fost o adevărată surpriză. Ne-am fi așteptat la sedimentele din albia lacului, dar acest lucru arată că istoria lui Marte este mai complicată decât ne așteptam, incluzând fluxuri de lavă în acest sit antic”, a declarat Roger Wiens, cercetător principal al instrumentului SuperCam.