CTP - captură Digi24

Lingurițe de împărtășanie, icoane și pupici

Dacă acum câteva zile scriam despre cum nu ar trebui să vă pupați cu sfinții, iată că acum vine și Cristian Tudor Popescu să-mi susțină punctul de vedere. Și-apoi, dacă zic eu, e una. Dar dacă zice CTP, parcă altfel sună. Mulțumesc, CTP!

Acestea fiind spuse, iată textul integral al lui Cristian Tudor Popescu, transcris de către cei de la Digi24:

„Păi cum intri în biserica, te vindeci, nu-i așa?! Când pupi icoana, când se ling moaștele alea la Sfânta Parascheva. Acolo nu te vindeci, domne’? Dar ce, trăiește microbul pe icoana sfințită a Mântuitorului, a Maicii Preciste? Trăiește microbul acolo, cum adică? Alea sunt îndumnezeite, nu trăiește.

Acum ni se spune că trăiește microbul pe ele și să nu le mai pupăm. Numai că s-au speriat între timp.”Doamne, Dumnezeul meu, ce am făcut?”, a zis Biserica sau de fapt capul ei, domnul Daniel, care, ce a zis: „Domne, astea ce am zis noi să nu mai pupați icoane, să nu vă mai duceți la biserică, temporar, acum, că e un moment … asta era o atenție acordată celor mai slabi în credință” și dă și în paranteă Romani 14, 1 ca să citeze din Pavel (…).

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Români 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transformă într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor (n.r. comunicatul BOR). 

Să traducem acum limbajul acesta teologic. Foarte simplu: se topește bănuțul. Dacă omul face împărtășanie și cu lingurița cu care își mestecă în cafea, dacă poate să asculte la radio sau la televizor slujba nu e nevoie să se mai ducă la biserică, dacă icoana nu mai trebuie să o pupe, păi atunci poate nu mai face nici nunți, nici botezuri, nici înmormântări cu popi. Și atunci ce facem?! Se duce dracului giudețul, conform unei expresii celebre.

Și atunci a venit acest amendament al domnului Daniel: „Domne, noi am zis așa, pentru ăia mai slabi. Dar ăia care sunt tari în credință, ăia pot să se ducă să pupe toate icoanele, să plimbe linguriță de la unul la celălalt că nu vor muri”. (…)

Au încercat să câștige popularite în momentul ăsta de groază colectivă cu astfel de îndemnuri. Pentru că s-au gândit, „domne, politicienii, în special ăștia de la PSD care erau foarte expresivi, le-au spus oamenilor să se spele pe mâini, să nu dea cu mâna pe la guriță. Sunt grijulii. Să ne arătăm și noi grijă față de ei, adică numai ăia să câștige capital politic?! Noi care suntem singurul partid din România care nu a fost niciodată în opoziție, adică BOR, noi ce facem?! Nu câștigăm nimic la afacerea asta?” Și s-au repezit, au fost niște minți sclipitoare, acolo, care au zis: „hai să scoatem ceva din asta, niște popularitate.” Apoi a venit Daniel, a venit CEO-ul: „Băi, ați înnebunit, cum să faceți așa ceva?” Și a urmat comunicatul prin care se spune că cei credincioși nu au nevoie nici de medicamente, pot să pupe orice căci credința îi salvează și salvează și bănuțul BOR-ului. (…)”

Citește și: Nu vă mai pupați cu sfinții!

#News