Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți că România va primi 4% la sută din vaccinurile anti-Covid pe care le va contracta Uniunea Europeană. Astfel, 1.290.000 de doze vor ajunge în România, acestea reprezentând o primă tranșă de vaccinuri. Într-o primă vor fi vaccinate „grupele extreme și persoanele care lucrează direct cu populația”, a declarat Tătaru, la Digi 24.

„După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza I, faza II, în general sunt pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează un stadiu sau o fază III în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim noi şi de la partenerii noştri europeni, sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu, două dintre ele sunt care au trecut, deja, la faza III. La nivelul comunităţii europene noi sunt angrenaţi şi suntem, să spunem, prinşi în această iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccin.

Prima tranșă, în ianuarie

„Comunitatea europeană va primi 30 de milioane într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmează să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul de populaţie.

S-a decis, din cele 30 de milioane de doze de vaccin care vor fi primite într-o primă tranşă de comunitatea europeană noi suntem cu 4% – 1.290.000 de doze”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Într-o primă etapă vor fi vaccinate „grupele extreme şi persoanele care lucrează direct cu populaţia, personalul medical, profesorii, personalul didactic”, a mai spus ministrul Sănătății.

Până pe 1 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 88.593 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 38.454 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 3.681 de persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au decedat.

Citește și: Arafat: „Vaccinarea antigripală este extrem de importantă”

#News