Vară periculoasă pentru Grecia, avertizează premierul elen

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în această ţară mediteraneană

Incendiu
Incendiu sursa foto pixabay

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara se confruntă cu o vară periculoasă din cauza incendiilor de vegetaţie, care sunt favorizate de seceta prelungită şi de vânturi neobişnuit de puternice, potrivit ziare.com.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în această ţară mediteraneană

Vremea mai caldă, mai uscată şi mai vântoasă, pe care oamenii de ştiinţă o asociază cu efectele schimbărilor climatice, a crescut frecvenţa şi intensitatea acestora. În acest weekend, zeci de incendii au izbucnit în Grecia, inclusiv două în apropierea capitalei, Atena. „Este o vară care este de aşteptat să fie deosebit de periculoasă, cele mai dificile perioade sunt încă în faţa noastră”, a declarat Mitsotakis adresându-se cabinetului său.

„Am avut o lună iunie foarte dificilă în ceea ce priveşte condiţiile meteorologice, cu secetă ridicată şi rafale de vânt neobişnuit de mari pentru acest sezon”, a adăugat el

Premierul a lăudat pompierii pentru că au reuşit să stăpânească incendiile izbucnite în weekend. Mitsotakis a spus că aproape 100.000 de metri pătraţi de teren au ars în cele două incendii izbucnite la sfârşitul săptămânii, dar pagubele au fost limitate datorită răspunsului autorităţilor care se ocupă de situaţiile de urgenţă.

Grecia şi-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal şi sporind formarea, după ce anul trecut incendiile de pădure au forţat 19.000 de persoane să părăsească insula Rodos şi au ucis 20 de persoane în nordul ţării. „Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – şi asta se vede în practică – nu bate pregătirea şi implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva pericolelor naturale”, a menţionat Mitsotakis.

Migranți ascunși într-un Tir, descoperiți la Vama Arad