Erupţiile vulcanilor din Islanda ar putea dura sute de ani

Actuala serie de erupţii a început în 2021 în peninsula Reykjanes, din sud-vestul insulei

Vulcan
Vulcan sursa foto pixabay

Ultima serie de erupţii vulcanice din Islanda poate dura timp de mai multe decenii sau chiar secole, conform unui studiu publicat, potrivit digi24.ro.

Actuala serie de erupţii a început în 2021 în peninsula Reykjanes, din sud-vestul insulei, la doar 55 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik.

O mare parte a populaţiei acestei insule din Atlanticul de Nord trăieşte în regiunea afectată de erupţii. În aceeaşi zonă se află şi singurul aeroport internaţional din Islanda, precum şi câteva centrale geotermale care asigură apa caldă şi energia electrică pentru locuitori. Din luna decembrie a anului trecut şi până în prezent s-au manifestat cinci erupţii vulcanice majore. Lava s-a scurs din fisurile alungite apărute în pământ, fenomen cunoscut drept erupţie de fisură. Unele locuinţe au fost distruse de lavă. Oamenii de ştiinţă au analizat datele seismice din ultimii trei ani şi au comparat proprietăţile chimice şi fizice ale lavei din diferite locaţii pentru a determina dacă respectiva lavă provine din aceeaşi cameră subterană de magmă.

Ei au ajuns la concluzia că această lavă provine din magmă cu proprietăţi petrografice similare.

Acest lucru sugerează existenţa unui sistem subteran de acumulare a magmei coerent. Analizând şi datele seismografice, cercetătorii sunt de părere că este vorba de o mare acumulare de magmă la o adâncime de aproximativ nouă, unsprezece kilometri, care se întinde pe o lungime de zece kilometri şi s-a format între anii 2002 şi 2020. Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că seria recentă de erupţii poate reprezenta începutul unui episod vulcanic mai extins, dar nu pot preconiza cât de mult va dura acest episod. Islanda este localizată la graniţa dintre placa tectonică nord-americană şi cea euroasiatică. În aceste condiţii erupţiile vulcanice sunt relativ frecvente. Erupţiile vulcanilor aflaţi mai spre centrul insulei durează de obicei doar câteva zile sau săptămâni, în schimb, erupţiile de fisură pot dura mult mai mult.

Absolvenţii de liceu susţin a doua probă scrisă a Bacalaureatului, în funcție de profil