Cod galben de ploi abundente pentru 11 județe din România

Avertizarea este valabilă de astăzi, de la ora 13.00, și până mâine dimineață

Ploi abundente
Ploi abundente sursa foto pixabay

Meteorologii au emis joi o avertizare Cod galben de ploi și vânt valabilă în 11 județe din țară. Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin. Codul galben de furtuni pentru vestul țări este valabil de astăzi, de la ora 13.00, și până mâine dimineață, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit ANM, în Maramureș, Crișana, Banat, local în Transilvania și în zonele montane aferente vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40…50 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala, pe arii restrânse astăzi și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane. Vineri vor fi manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în sud, centru și est. Pe de altă parte, însă, ANM a emis o prognoză specială pentru București. Aici, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când și indicele temperatura umezeală (ITU) se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă va fi de 16…19 grade.

Rețea de braconaj destructurată în Bihor