Pungile din plastic nu vor mai fi taxate suplimentar în Suedia

Taxa pe pungile din plastic ar urma să fie eliminată din noiembrie 2024

Pungi plastic
Pungi plastic sursa foto pixabay

Guvernul suedez a anunţat că vrea eliminarea din noiembrie 2024 a taxei pe pungile din plastic instituită în 2020, demers care a determinat îngrijorare în ceea ce priveşte politicile sale de mediu, potrivit g4media.ro.

”Suntem convinşi că suedezii utilizează pungile din plastic cu înţelepciune în viaţa cotidiană şi că nu se justifică un preţ mai mare al acestora”, a declarat ministrul pentru Climă şi Mediu, Romina Pourmokhtari

. Această taxă de trei coroane (25 eurocenţi) pentru o pungă din plastic cu mâner a fost introdusă în 2020 în scopul atingerii obiectivului de consum al Uniunii Europene pentru pungile din plastic. În 2022, suedezii cumpărau 17 pungi din plastic de persoană pe an, în comparaţie cu 74 în 2019, potrivit Agenţiei de protecţie a mediului (EPA). Uniunea Europeană a fixat un obiectiv de consum de maxim 40 de saci de persoană în 2025.

Decizia survine la o săptămână după ce guvernanţii şi-au anunţat intenţia de a reduce taxele pentru benzină şi motorină, demers criticat de partidele de opoziţie

. Guvernul de dreapta, aflat la putere din 2022, susţinut de partidul de extremă-dreaptă Democraţii Suediei (SD), a precizat la începutul anului că intenţionează să reducă drastic taxa pe pungile din plastic. ”Taxa e considerată ca având anumite efecte negative, cum ar fi costurile administrative şi poate totodată să determine o creştere a consumului de produse alternative”, a precizat executivul suedez într-un comunicat. Printre aceste alternative, se află pungile din hârtie sau cumpărarea de saci de gunoi. EPA şi Agenţia suedeză pentru gestionarea apei şi a mediului marin au avertizat asupra unei astfel de măsuri, estimând că va determina o creştere a deşeurilor plastice în natură. Guvernul dă asigurări că va continua ”să urmărească îndeaproape” evoluţia consumului de pungi din plastic, potrivit comunicatului.

Rețea de braconaj destructurată în Bihor