Alerte cod roșu de vreme instabilă emise de ANM

Se vor semnala ploi puternice și temperaturi mult mai mici

Furtuna
Furtuna sursa foto pixabay

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în ultimele ore nu mai puțin de 11 alerte de vreme instabilă, printre care și trei alerte cod roșu, potrivit stiripesurse.ro.

În cursul nopții au fost furtuni puternice în Banat și Oltenia (cod roșu în Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj), iar în orele următoare vor avea loc alte evenimente de acest fel în mare parte din țară.

Un front atmosferic care generează furtuni puternice se îndreaptă spre România dintre vest, sud-vest. Marţi, sunt prognozate temperaturi deosebit de ridicate în 14 judeţe şi în Capitală. De asemenea, de marţi dimineaţă şi până miercuri dimineaţă, cea mai marere parte a ţării se află sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii. Temperaturile scad de la aproape 40 de grade, la aproximativ 25 de grade.

„În cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală şi sudul Moldovei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35…37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, transmit meteorologii.

O atenţionare meteorologică de vijelii este valabilă pentru intervalul 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10.

„În sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, local în Maramureş, precum şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50 l/mp”, este mesajul ANM. Miercuri, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul şi estul ţării.

Migranți ascunși într-un Tir, descoperiți la Vama Arad