Cum să explic cât de mult detest știrile false, parțial false, știrile incomplete, menite doar să sperie, să dezinformeze, să panicheze, să conducă la teorii ale conspirației și roșii aruncate-n toată clasa politică? Pentru că, orice s-ar întâmpla, vina o poartă Guvernul. Și asta doar pentru că românul nu prea știe să citească. Iar dacă știe să citească, nu prea vrea să înțeleagă. Și nu vorbim aici de clauze scrise cu litere mici. Nu. Sunt litere mari, mari cât porcul.

Cum să panichezi românul: îi bagi sub nas o serie de noi reguli în legătură cu creșterea porcilor, hârtie unde cuvântul ”interzis” se repetă cu veselie și rigoare. Românul nu citește ce exact este interzis, nu citește măsurile, nu vede, nu vrea. Se sperie că va trebui să mănânce bio, ajunge la concluzia că islamizarea vine peste el, în propria ogradă, și compătimește portretul asuprit al țăranului român. Ba mai mult, cum rămâne cu tradițiile și Ignatul și Crăciunul și poza de pe Facebook cu cârnați?

„Art. 4. În exploataţiile nonprofesionale (exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisă:

i) activitatea de reproducție;

ii) mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie;”

Cu alte cuvinte: proiectul de ordin nu interzice creșterea porcilor și nici nu limitează numarul de porci din curtea proprie,  ci se interzice doar in taberele de vară, cantoanele silvice, cantoanele de pe lângă diguri etc., tocmai pentru a preveni răspândirea bolilor. Adică: vorbim de anumite condiții de bun simț.

O altă condiție de bun simț ar fi să învățăm să citim legea înainte de a formula știrea sub un titlu ”șocant” și ”senzațional”.

Citește și: Fantastice dobânzi pentru românii cei flămânzi

#News