Monica Anisie
Monica Anisie

Discuțiile despre școală nu sunt zilnice, ci se duc în fiecare oră. Program, cursuri, echipamente, igienă, profesori, mediu online sau catedră. Părinții au întrebări, profesorii au întrebări, iar elevii au revolte. Fiecare oră vine cu un subiect nou. Exact ca într-o zi de școală.

Am ajuns în momentul în care orice subiect legat de învățământul în anul 2020 vine cu o nouă acuză. Și am ajuns în momentul în care o promisiune neonorată se transformă într-un nou motiv de scandal. Noi acuzatori, noi acuzați și o vină pasată de la o persoană la alta. O vină despre care ne place să vorbim, dar nu ne place să ne recunoaștem vina proprie.

Este un an despre care putem spune că a trecut rapid și este un an în care s-au luat decizii rapide. Poate prea rapide.

O decizie rapidă a fost și transformarea școlii în școală online. Doar că școala online a fost salvată de vacanța de vară. Ce facem când ultimele zile de vacanță trec și mai alert ca de obicei și ce facem când vrem să învățăm, dar nu avem materiale?

Suntem dezamăgiți în frunte cu Monica Anisie. Doar că dezamăgirea nu oferă soluții. Iar dacă sunt soluții, acestea nu vin peste noapte.

”Acum, sunt aproximativ 82.000 tablete pentru copii. Avem acum un câștigător desemnat, noi am aflat din spațiul public, informația nu a fost transmisă la Ministerul Educației. Avem un singur câștigător pentru 3 loturi din 9 și încă procedura nu a fost încheiată, în această perioadă suntem în perioada de contestații. Până în 7 septembrie există procedura de contestația. S-ar putea contesta. Prin urmare, s-ar putea să nu fie declarat câștigător până la final operatorul economic care a câștigat inițial.

Sunt dezamăgită de modul în care ONAC a gestionat situația.

Președinta ONAC m-a asigurat în toate discuțiile că lucrurile sunt bine realizate, că vom avea câștigători și că va fi bine la începutul anului școlar.

Am aflat din presă ce s-a întâmplat cu această licitație și atunci am premierului să o demită pe directoarea ONAC.

Tabletele în școli reprezintă un parcurs de achiziție publică, în momentul în care se va încheie procesul de achiziție putem spune când vor fi livrate. Termenul pe care eu l-am impus a fost 10 septembrie.

La Ministerul Educației facem deja licitație pentru 1164 de licee pentru a achiziționa laptopuri, licitația e în desfășurare.”, a spus Anisie.

De asemenea, s-a insistat pe faptul că Ministerul Educației va ajuta școlile să cumpere echipamentele necesare.

„Pentru că am prevăzut posibilitatea să se întâmple acest lucru și pentru că, știți foarte bine, o achiziție centralizată presupune mai multe riscuri, am luat decizia ca la nivelul unităților de învățământ să se facă un necesar și să ajutăm școala să achiziționeze echipamentele de care are nevoie.

De aceea, Guvernul a alocat 175 de milioane de euro, nu numai pentru echipamente electronice, ci și pentru echipamente sanitare”, a spus Anisie, care a precizat că acestea pot fi achiziționate nu numai de școli, ci și de școli în parteneriat cu inspectoratele sau cu administrațiile locale.

Citește și: Anisie cere demiterea președintelui ONAC din cauza licitațiilor pentru tablete

#News

Foto