Alegeri locale 2020

Pentru „localele” din 27 septembrie s-au înscris peste 50 de formațiuni politice, cu nume sonore, și au fost realizate alte zeci de alianțe „punctuale”. Peste 19 milioane de români sunt așteptați la urne, din aceștia peste 21.000 de persoane sunt la „prima votare”.

Ziare.com a realizat o listă a candidaților la primăriile și consiliile județene din țară.  Printre numele sonore de candidați ce își doresc un nou mandat se află: Gabriela Firea (PSD) București, Emil Boc (PNL) Cluj-Napoca, Nicolae Robu (PNL) Timișoara, George Scripcaru (PNL) Brașov, Decebal Făgădău (PSD) Constanța, Mihai Chirica (PNL) Iași, Ionuț Pucheanu (PSD) Galați. Dar sunt și câteva surprize, de exemplu primarul în funcție al municipiului Oradea, Ilie Bolojan (PNL) care va candida pentru șefia Consiliului Județean Bihor sau fostul președinte al României și primar al Capitalei (2000-2004), Traian Băsescu (PMP) la Primăria Generală a Bucureștiului.

Peste 19 milioane de români așteptați la urne

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut public numărul de votanți ce se vor prezenta la urne, la alegerile locale din 27 septembrie. Conform AEP, în Registrul electoral sunt înscriși 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată la 31 iulie 2020.

Campanie atipică

„Sezonul 2020” al alegerilor locale este unul total atipic, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Campania a început vineri, 28 agust, și se va termina pe 26 septembrie, la ora 7 dimineața, și este plină de restricții impuse de autorități pentru a limita cât mai mult transmiterea virusului.

Toate secțiile de votare din țară vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți, acestea fiind distribuire de Ministerul Sănătății, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, conform Art 3. din HG 577/2020.

Costurile totale ale alegerilor locale sunt în valoare de 966.263.000 de lei, se arată în HG 578/2020.

Dacă v-ați schimbat domiciliul de la ultimele alegeri, aici puteți afla unde este secția dvs de votare.

Citește și: O campanie electorală atipică, fără muzică sau mitinguri

#News