Virgil Musta trage linie și concluzionează relația dintre România și coronavirus. Nu e apropiere, și nici despărțire nu e. E doar o stagnare și un mic exemplu timid: am fost ceva mai precauți decât ceilalți. Cu medicina cam șubredă și cu români care încă nu știu pe ce planetă se află, am rămas precauți. Cu o religie dată cu lingurița, cu proteste degeaba și cu riscuri la fiecare pas și la fiecare ieșire avem, totuși, un 1 iunie mai relaxat. Da, asta datorită nouă.

”Acum suntem pe o pantă descendentă în multe zone, inclusiv la noi, dar nu în toate, vezi situaţia din Brazilia şi nu numai. În România am reuşit să limităm impactul pandemiei, cel puţin comparativ cu multe ţări din vestul Europei, ţări mult mai dezvoltate ca noi din punct de vedere al infrastructurii medicale, dar care au fost depăşite de situaţie şi au înregistrat foarte mulţi morţi.

Mai mult decât atât, mulţi români din aceste ţări sau întors acasă chiar atunci, înainte de închiderea graniţelor, fapt ce a sporit şi mai mult riscul exploziei epidemiei şi la noi. Discutând zilele trecute acest aspect, într-o întâlnire on-line cu specialişti, s-a concluzionat că cel mai probabil acest lucru se datorează măsurilor corecte, deşi dure, luate la timp, dar şi modului în care cea mai mare parte a populaţiei le-a înţeles şi respectat”, a declarat Virgil Musta.

Revenim la sănătate și la cum o gestionăm. Revenim la prevenție, la reguli și la respectarea lor. Ce cred, independent de concluziile lui Musta, e că am învățat ceva din pandemie. Că am învățat ceva din siguranță și, mai ales din nesiguranță. Că ne-am autoeducat și că am educat la rândul nostru. Și educația ajunge o rutină folositoare pentru viitor. Și o rutină pe care nu o vom uita prea curând.

”Această situaţie de la noi se datorează mai multor factori, eu menţionez aici în primul rând lipsa programelor reale personalizate de prevenţie a apariţiei acestor boli, precum şi educaţia pentru sănătate deficitară. Ce înseamnă educaţie pentru sănătate? În mare, toată lumea ştie, dar puţini aplică: alimentaţie sănătoasă şi raţională, sport, mişcare, controlul stresului, igiena personală, dar şi prevenţia bolilor prin vaccinare şi prin monitorizarea constantă a factorilor de risc personali.

Un alt aspect important pentru sănătatea noastră în perioada următoare, care se leagă de monitorizarea continuă, de care spuneam mai sus a bolilor pe care deja ştim că le avem, este acela de a reveni să facem controalele sau la investigaţiile pe care poate le-am amânat în aceste 3 luni. Va trebui să găsim în continuare echilibrul între tratarea la timp a oricăror probleme de sănătate pe care le avem şi protejarea în continuare (cel puţin până la apariţia unui vaccin sigur şi eficient) de posibila infecţie cu SARS-CoV-2, care nu va dispărea curând”, a adăugat Musta.

Tragem linie și concluzionăm, și facem asta nu doar după 3 luni. Facem asta zilnic sau ar trebui să ne autoanalizăm zilnic:

”Cele mai importante concluzii ale acestei analize după 3 luni de pandemie le-aş rezuma în două direcţii: importanţa respectării şi în continuare a câtorva reguli de igienă personală şi distanţare pe care le ştim deja, dar şi să avem grijă de sănatatea noastră constant, de la vârste fragede, pentru că astfel vom fi mai puţin vulnerabili în faţa oricăror ameninţări.

În plus, am remarcat o solidaritate extraordinară sub diverse forme, care a contribuit enorm la depăşirea mai uşoară a situaţiei. Sunt profund impresionat şi recunoscător pentru aceasta tuturor”.

Citește și: Centrul Vechi pe ritmuri de dans și dezinfectant

#News

Foto