Un camion plin cu miei din România, oprit în Italia de autoritățile sanitare

În camion se aflau cu peste 200 de animale mai mult decât încărcătura preconizată

Numărul camioanelor care transportă miei din Europa de Est către abatoarele italiene este în creștere, motiv pentru care asociația Esse Animali a activat controale rutiere începând din Gorizia, pentru a verifica starea animalelor și a documenta eventualele încălcări. Verificările efectuate au permis identificarea a numeroase probleme, în special cele ale unui camion oprit în provincia Bologna care venea din România şi care prezenta o situație foarte gravă pentru animale, potrivit g4media.ro.

Echipa Esse Animali a alertat imediat autoritățile care au intervenit împreună cu medicii veterinari ai ASL-ului local. Verificările au constatat o situație de supraaglomerare extrem de gravă, în camion aflându-se cu peste 200 de animale mai mult decât încărcătura preconizată, situaţie care i-a făcut pe miei să se calce în picioare.

Trei animale nu şi-au mai putut continua călătoria, motiv pentru care autoritățile sanitare italiene au decis să le omoare pe loc. La plecare, în timpul operaţiunilor de încărcare, unuia dintre miei îi rămăsese un picior blocat în compartimentele despărțitoare ale camionului: un fapt extrem de grav, pe care transportatorul nu l-a supravegheat în mod adecvat și care după 14 ore de călătorie a contribuit la moartea tragică a animalului. Potrivit celor comunicate de autorități echipei Esse Animali, vehiculul ar fi fost apoi amendat în temeiul Decretului legislativ din 25 iulie 2007, nr. 151 care prevede sancțiunile pentru încălcarea prevederilor Regulamentului European 1/2005 privind protecția animalelor în timpul transportului și a operațiunilor conexe. În special, au fost emise sancțiuni pentru prezența animalelor care prezentau leziuni, probleme fiziologice sau patologii, pentru utilizarea unui mijloc necorespunzător și incapabil să evite rănile sau suferințele, precum și pentru supraîncărcarea camionului.

Motociclist amendat după ce a fugit de un control rutier al poliției