Noi reguli stabilite de UE pentru producătorii de alimente

Cantitatea de fructe din gemuri crește la minimum 450 grame pe kilogram

Gemuri
Gemuri sursa foto pixabay

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord pentru revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui, potrivit unui comunicat, potrivit g4media.ro,

Printre noile decizii ale UE se numără și creșterea cantității de fructe din gemuri, de la minimum 350 grame la 450 grame pe kilogram

.Prevederea ar putea afecta și producătorii români. Așa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene. Așa-numitele directive privind micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene.

Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: țările de origine din amestecurile de miere vor trebui să figureze pe etichetă în ordine descrescătoare, cu ponderea procentuală a fiecărei origini.

Statele membre vor avea flexibilitatea de a solicita procente pentru cele mai mari patru cote numai atunci când acestea reprezintă peste 50 % din amestec. Comisia este împuternicită de colegiuitori să introducă metode armonizate de analiză pentru a detecta falsificarea mierii cu zahăr, o metodologie uniformă de urmărire a originii mierii și criterii pentru a se asigura că mierea nu este supraîncălzită atunci când este vândută consumatorului final. Se va înființa o platformă pentru a consilia Comisia cu privire la aceste aspecte. Acest lucru va limita practicile frauduloase și va spori transparența lanțului alimentar. Noi reguli pentru sucurile de fructe:

Vor deveni disponibile trei noi categorii: „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”. Astfel, consumatorii pot alege un suc cu cel puțin 30 % mai puține zaharuri.

Va fi posibil ca sucurile de fructe să indice pe etichete că „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” pentru a clarifica faptul că, spre deosebire de nectarurile de fructe, sucurile de fructe nu pot conține, prin definiție, adaos de zaharuri – o caracteristică de care majoritatea consumatorilor nu sunt conștienți.

Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri: o creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame pe kilogram) și în gemuri (de la 450 la 500 grame pe kilogram) va îmbunătăți calitatea minimă și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE.

Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse.

Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice. Conținut obligatoriu mai mare de fructe în gemuri: o creștere a conținutului minim de fructe în gemuri (de la 350 la 450 grame pe kilogram) și în gemuri (de la 450 la 500 grame pe kilogram) va îmbunătăți calitatea minimă și va reduce conținutul de zahăr al acestor produse pentru consumatorii din UE.

Statelor membre li se va permite să autorizeze termenul „marmeladă” ca sinonim al „gemului”, pentru a ține seama de denumirea utilizată în mod obișnuit la nivel local pentru aceste produse. Termenul „marmeladă” a fost autorizat până în prezent numai pentru gemurile de citrice.Explozie de amploare la un bloc din Galaţi