Sursa foto: starnews.ro

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat un joc pe computer numit EndeavourRx pentru utilizarea în tratamentul ADHD (Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate), scrie bbc.com.

Jocul este disponibil doar pe bază de rețetă de la medici, iar la prima vedere seamănă foarte mult cu jocurile normale: controlezi un extraterestru care aleargă pe o navă spațială prin diverse lumi și trebuie să adune lucruri.

Jocul a fost dezvoltat în colaborare cu mai mulți neurologi și este conceput pentru stimularea și îmbunătățirea atenției.

Jocul ar urma să apară și în Europa

Eddie Martucci, șeful firmei Akili, cea care stă în spatele jocului EndeavoRx, a declarat că jocul stimulează progresul cognitiv al copiilor cu ADHD.

„Este ceva foarte greu de obținut prin mijloace moleculare, cum ar fi să luați o pastilă. Dar se dovedește că stimulii senzoriali pot stimula în mod direct părți ale creierului care controlează funcția cognitivă”, a declarat Martucci.

În Statele Unite, aproape 4 milioane de copii cu vârsta între 6 și 11 ani suferă de ADHD. Înainte ca jocul să fie aprobat, acesta a fost testat în cadrul mai multor studii unde au participat peste 600 de copii. Unul dintre studii a arătat că 36% dintre copiii cu ADHD care nu au luat tratament au făcut progrese jucându-se cinci zile pe săptămână, timp de o lună.

Tototdată, în Marea Britanie, doctorul Emilia Molipakis a lansat un joc, Thymia, ce adună și extrage biomarkeri care sunt relevanți pentru înțelegerea simptomelor depresiei într-un mod utilizabil și captivant. Ea conduce afacerea împreună cu co-fondatorul Dr. Stefano Goria, care are un doctorat în fizică teoretică la Universitatea din Torino.

Psihologul britanic Lee Chambers a declarat că jocurile video ce au drept scop tratarea stărilor de sănătate mintală au potențial.

 „Aceste tipuri de jocuri de sănătate mintală au capacitatea de a extinde accesul și de a urmări variațiile datelor de bază pe care le colectează în timp”, a declarat Chambers.

Citește și articolul: Ochii ar avea un rol major în diagnosticarea precoce a ADHD și TSA