Sursa foto: 6ABC

Sidney Poitier, primul actor de culoare care a luat premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare în 1964, a murit vineri la vârsta de 94 de ani. Moartea legendarului actor a fost confirmată de ministrul de externe din Bahamas, Fred Mitchell.

Actorul s-a născut prematur, în timpul unei călătorii pe mare și a crescut la o fermă de pe Insula Cat din Bahamas. Sidney Poitier a cunoscut sărăcia în copilărie și a avut acces limitat la educație. În primii ani de adolescenţă, părinții l-au trimis la Miami împreună cu fratele său pentru a-și găsi un loc de muncă.

Cu toate acestea, el nu s-a lăsat mai prejos și nu a renunțat la visul său de a deveni actor. În 1958 a fost nominalizat pentru prima dată la Oscar pentru apariția sa în filmul „The Defiant Ones” (Lanțul).

Sidney Poitier, ultima vedetă din „epoca de aur” a industriei cinematografice

De-a lungul timpului, actorul a fost nominalizat la Globurile de Aur, BAFTA, Laurel și premiile Emmy. De asemenea, actorul de culoare a fost decorat în 2009 de către Barack Obama cu Medalia Prezidențială a Libertății, cea mai înaltă distincție civilă din Statele Unite ale Americii.

Încă în primii ani de adolescență, el a încercat să impresioneze lumea de la New York pe scena teatrului, dar fără a avea succes. Cu toate acestea, după multe luni de repetiții, la cea de-a doua încercare a fost remarcat și distribuit într-o piesă pe Broadway.

Rolul care l-a consacrat a fost cel din filmul „Blackboard Jungle”, din 1955. Ultimul film în care a jucat a fost în 1997, dar cu toate acestea nu a renunțat la dragostea pentru film, regizând mai multe filme de succes.

Actorul a fost distins cu premiul BAFTA Fellowshipt în 2016 pentru realizări remarcabile în industria filmului, relatează Digi24.

Actorul din „epoca de aur” a Hollywoodului are șase copii cu două femei diferite și a scris și trei cărți autobiografice. În 2000, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Asociaţiei Actorilor Americani.

Vorbea limba rusă și a fost numit ambasador al Uniunii Bahamas în Japonia din 1997 până în 2007. Din 2002 până în 2007 a reprezentat Bahamas și la UNESCO.

Filmul „Babardeală cu bucluc”, favorit pentru Oscar