Gospodăriile din Franța, afectate de ploșnițe

Între 2017 și 2022, 11% dintre gospodăriile franceze ar fi fost infestate.

Ploșnițele, reapărute începând cu anii 1990, au infestat în ultimii ani mai mult de o gospodărie din zece în Franța, indiferent de nivelul de venit, reprezentând o problemă grea pentru sănătate și economie, potrivit unui raport publicat. Insectele minuscule, de mărimea unei semințe de măr,  se hrănesc noaptea în principal cu sânge uman. Ele se ascund de obicei în saltele și somiere, fiind transportate în haine și bagaje, potrivit g4media.ro.

După ce se hrănesc, femelele fecundate depun zilnic aproximativ cinci ouă într-un loc întunecat pe toată durata vieții lor adulte.

Aceste insecte, care au dispărut din viața de zi cu zi în anii 1950, au revenit în multe țări dezvoltate în ultimii treizeci de ani, din cauza stilului de viață din ce în ce mai nomad, tendințelor de consum care favorizează bunurile second-hand și rezistenței tot mai mari la insecticide. Între 2017 și 2022, 11% dintre gospodăriile franceze ar fi fost infestate, potrivit unui sondaj Ipsos realizat în iulie anul trecut pentru un grup de lucru înființat de Agenția națională franceză pentru siguranța alimentară, a mediului și a sănătății la locul de muncă (Anses). Contrar credinței populare, prezența ploșnițelor nu este un semn de lipsă de curățenie deoarece oricine poate cădea victimă unei infestări în casă.

„Este un fenomen total independent de mediul social”, a declarat Karine Fiore, șefa adjunctă a departamentului de științe sociale, economice și societale din cadrul Anses

Agenția a calculat costul luptei împotriva acestui flagel la nivel național numai pentru gospodăriile franceze. Acesta a fost de 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2017-2022, o medie de 230 de milioane de euro pe an. În ceea ce privește costul pentru sănătate, în 2019, acesta a reprezentat 83 de milioane de euro pentru francezi, dintre care 79 de milioane de euro asociate cu scăderea calității vieții, tulburări de somn și impact asupra sănătății mintale, 1 milion de euro legat de întreruperile de muncă și aproximativ 3 milioane de euro pentru îngrijirea fizică.

Un adolescent a produs un prejudiciu imens unei firme de curierat