Aproape 1.200 de infractori sexuali din Gorj se regăsesc în Registrul Național Automatizat

O cifră destul de alarmantă dacă luăm în calcul că este vorba de un singur județ din țară, iar operaționalizarea Registrului este încă la început.

1.174  de persoane din județul Gorj, ce au comis infracțiuni sexuale sau au exploatat minori, se găsesc în Registrul Național Automatizat cu privire la aceste infracțiuni, relatează Agerpres, citând IPJ Gorj. Iar acest lucru se întâmplă la puțin peste o lună de la momentul în care a fost operaționalizat Registrul Național.

O cifră destul de alarmantă dacă luăm în calcul că este vorba de un singur județ din țară. Registrul se organizează şi se ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu.

Totodată, registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciare şi reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale.

Persoanelor înscrise în Registru li se interzice, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun: contactul direct cu copiii; contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile; examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

În Registru se ține evidența

persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile anterior enumerate, de către organele române competente;

-persoanelor de cetățenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de acest fel;

-persoanelor născute în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni dintre cele enumerate și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Citește și: Actorul din reclamele pentru chipsuri, violator cu recidivă