Avem așteptări de la autorități, pentru că plătim taxe, deloc puține, deloc mici, în schimb primim nepăsare. Știm, responsabilitatea este a tuturor celor angrenați în acest sistem, doar că se uită acest lucru, iar lipsa de reacții concrete se vede periodic.

 Nu există oraș din România care să nu aibă parte de experiențe mai puțin plăcute în ceea ce privește gropile de gunoi, fie că vorbim de cele legale sau ilegale. Iar lipsa de reacție, reală, din partea autorităților nu face decât să adâncească prăpastia din societate.

Incendiile de la gropile de gunoi riscă să pună sănătatea cetățenilor în pericol, fie că vorbim de probleme de natură respiratorii sau mai grav, pierderea vieții.

Cel mai recent caz de incendiu este cel de vineri, 7 august, lângă fosta groapă de gunoi de la Chitila, care, potrivit Inspectoratului de Situații de Urgență București Ilfov (ISUBIF) ar fi   pornit de la o stivă de mase plastice, gunoi menajer și vegetație uscată, și care, ulterior, s-a extins pe o suprafață de 7.000 mp, acoperind cerul Capitalei cu nori groși de fum. Flăcările au cuprins, de asemenea, și un utilaj pentru sortarea deșeurilor. „Incendiu se manifestă în apropierea unui rezervor de motorină de 5 tone”, au transmis pompierii.

Acest incendiu vine după un altul, mai puternic, care a pornit joi după amiază, în zona Ghencea, ce s-a întins pe o suprafață de 10.000 mp.

 În acest context, ministrul Mediului, Costel Alexe dă vina pe comunitățile defavorizate care se ocupă de astfel de practici, dar și spre „organele abilitate ale statului român să-şi facă datoria”.

„E adevărat că în preajma Bucureştiului sunt şi aceste comunităţi, de la Sinteşti sau din alte zone vulnerabile, unde am avut în acest an probleme cu incendii care, sub o formă sau alta, ardeau deşeuri, cauciucuri sau cabluri. Dar am avut şi cea mai mare acţiune cu sprijinul Jandarmeriei, Poliţiei, a celor de la ANAF, cu sprijinul colegilor de la Garda de Mediu, astfel încât toate aceste focare în care poate seară de seară ardeau deşeuri sau cauciucuri au fost destructurate. Sperăm noi ca toate celelalte organe abilitate ale statului român să-şi facă datoria şi pe viitor să nu mai avem astfel de incendii provocate de aceşti oameni care ardeau şi cauciucuri sau cabluri pentru a obţine diferite materiale de acolo”, a spus Alexe, la Digi24, joi seară.

Astfel, rămâne întrebarea: cine se face vinovat de acest prăpăd în lanț? Să fie oamenii, să fie autoritățile?

Citește și: Costel Alexe: ”România stă prost la reciclare”

hashtagnews.ro