Raed Arafat

Peste 300 de focare de coronavirus sunt în România în prezent, a anunțat joi seară, la Digi 24, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Arafat a precizat că aceste focare se află în zone controlabile: cămine și azile de bătrâni, zone din domeniul industrial. Totodată a anunțat că gradul de transmitere comunitară este unul destul de mare, putându-se ajunge la „scenarii mai grele”, de carantinare a localităților.

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea”, a spus Arafat.

În ceea ce privește măsurile viitoare, șeful DSU a precizat că nu vede o „închidere în toată țara”, ci cel mult pe zone, acolo unde situația o impune.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a mai spus Arafat.

Acesta este de părere că fiecare cetățean trebuie să fie responsabilizat.

„Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat.

De la începutul epidemiei, în România au fost confirmate 57.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 28.992 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.639 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Joi, 6 august, a fost atins un nou record în ceea ce privește numărul de noi cazuri, 1.345 de persoane infectate.

Citește și: Arafat, învins. Gornet scapă de carantină

#News