Un nou virus atacă Facebook: „Seamănă mult cu tine”

Înainte de da click pe un anumit link primit de la prieteni, asigurați-vă că nu este un virus!

Foto: Pixabay.com

Dacă, cumva, vi s-a întâmplat să primiți următorul mesaj în mesageria de Facebook: „Seamănă mult cu tine”, nu îl accesați, oricât de tentant ar părea. Mesajul va fi mereu însoțit de un link care promite că, odată accesat, vă va arăta un filmuleț cu voi. Lucru total neadevărat, firește.

Ba mai mult, pentru a se asigura că nu veți vedea domeniul pe care urmează să îl accesați, hackerii se vor asigura, scurtând link-ul, astfel că în loc de numele propriu-zis al domeniului, care ar putea să ridice semne de întrebare, va fi o înșiruire haotică de litere și cifre, exact ca în exemplul de mai jos.

Un nou virus pe Facebook: „Seamănă mult cu tine”

Noul virus Facebook e mai periculos decât pare!

Cum funcționează? Destul de simplu: utilizatorul de Facebook va fi tentat să creadă că în respectivul link se află, într-adevăr, un clip care îl înfățișează pe acesta. Și judecând după emoticoanele triste atașate, tot utilizatorul ar putea să creadă că situația în care e înfățișat nu e una dintre cele mai fericite. Fără să gândească, mânat de impuls, acesta va da click pe link. Mai departe se va deschide o nouă fereastră care va cere datele de logare ale Facebook.

Și având în vedere că, potrivit psihologiei umane, utilizatorul are, de cele mai multe ori, tendița să folosească aceleași e-mailuri și parole în mai multe părți, cu puțin noroc, hackerii ar putea să capete acces chiar și la informațiile bancare. Datele culese de hackeri pot fi folosite chiar de aceștia ori, după caz, vândute mai departe pe piața neagră (dark web).

În plus, odată ce a fost accesat acel link, se va instala un virus care va trimite mai departe același mesaj tuturor celor din lista de prieteni, în numele respectivului utilizator.

Citește și: Trump, încă doi ani de suspendare pe Facebook