BOR reacționează după închiderea „robinetului” de la Primăria Capitalei

Catedrala Neamului, fără finanțare de la municipalitate

BOR, prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu a reacționat cu privire la închiderea „robinetului” finanțărilor publice pentru Catedrala Neamului.  Declarația acestuia a fost făcută la România TV, după ce edilul Capitalei a precizat, luni, că bugetul PMB pe 2021 nu prevede bani pentru Catedrala Neamului. Bănescu pare să accepte decizia lui Nicușor Dan, dar speră la „ameliorarea” stării economice  pentru a putea intra într-un firesc al vieții, chiar și a vieții religioase.

„Nu am niciun mesaj oficial legat de anunțul domnului primar şi nu pot comenta rațiunile economice ale deciziilor de ordin bugetar ale PMB, care a sprijinit constant, după posibilități, realizarea proiectului de importanță națională al Catedralei Naționale. Bugetul fiecărui an e unul care reflectă starea economică generală. Nu putem decât spera în ameliorarea acesteia și în finalizarea cu maximă coresponsabilitate a tuturor proiectelor din registrele esențiale ale comunității, între care se numără, firește, și cel al vieții religioase”, a declarat Vasile Bănescu, la România TV.

„De alocări de bani pentru biserici și statui se ocupă Direcția de Arhitectură-Peisagistică, instituție subordonată PMB. Bugetul total pentru intervenții este undeva la un milion de lei. Urmează să vină cu lista obiectivelor. Pentru Catedrala Neamului nu a existat o propunere de la direcție către executiv. Au existat propuneri pentru alte intervenții, pentru alte obiective, unele dintre ele monumente istorice”, declarase primarul general al Capitalei, în conferința de presă de luni.

Catedrala Neamului, lucrări interioare

Potrivit Ziarului Lumina, în acest moment  sunt efectuate lucrări în interiorul Catedralei, unde s-a intensificat tencuirea absidei de sud a catedralei. De asemenea, specialiștii în arta mozaicului lucrează la cornișa Altarului, care va fi înveșmântată cu ornamente de tradiție bizantină, inspirate și din arta tradițională românească. Aproximativ 90 la sută din lucrările de pictură la Altarul Catedralei s-au încheiat.

Citește și: Ciolacu, supărat din cauza banilor tăiați de la BOR