Ministrul Educației a decis reducerea numărului de elevi în clasele de liceu

Pentru învățământul primar și gimnazial, probabil anul viitor

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a decis că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învăţământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică și învățământul profesional (inclusiv învățământul dual, dar și cel pentru filiera vocațională – sportiv, teologic, pedagogic și licee de artă), și de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică. Cu această decizie va fi modificat ordinul de ministru nr. 5.599/2020. În urma acestei reduceri a efectivului de elevi la clase va crește numărul de clase, cu aproximativ 1000, potrivit lui Cîmpeanu.

„Pentru liceu sunt în dezbatere și planurile cadru, mai exact disciplinele și numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline, consultarea publică urmează să se termine pe 31 ianuarie. Dacă nu avem o variantă mai bună decât planurile cadru în vigoare, poate e mai bine să nu schimbăm”, a spus Cîmpeanu, la Digi 24.

Inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021, la Ministerul Educaţiei, proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat. Această măsură se constituie într-un pas concret în direcția României Educate, precizează un comunicat de presă al Ministerului Educației.

O situație aparte va fi pentru liceele vocaționale, de arte, unde sunt clase unice în județ sau regiune, iar concurența este destul de mare. Concret, ISJ Bistrița-Năsăud a decis săptămâna trecută desființarea clasei de muzică de la Liceul de Muzică „Tudor Jarta”, precum și cea de arhitectură de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”. Astfel, potrivit presei locale profesorii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” urmau să depună – prin reprezentanții din Consiliul de Administrație – o contestație la ISJ, luni dimineața, dar și un memoriu la Ministerul Educației.

În ceea ce privește învățământul primar și gimnazial, ministru speră ca anul viitor să poată implementa acest lucru.

Citește și: Două clase vocaționale, unice în județul Bistrița-Năsăud, vor fi desființate

#News