România va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene

România va găzdui noul Centru European pentru Securitate Cibernetică. Aceasta va fi prima agenție europeană de pe teritoriul țării noastre. Bucureștiul a ajuns în finală, alături de Bruxelles, dar a câștigat cu 15 voturi la 12. În competiție au mai fost și orașele Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxemburg și orașul spaniol Leon.

„Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie decizia luată de statele membre UE privind localizarea la Bucureşti a sediului viitorului Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (Centrul Cyber al UE), urmare procedurii de vot desfăşurate în data de 9 decembrie la Bruxelles şi finalizate în această dimineaţă. Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice reprezintă prima structură a UE pe care ţara noastră o găzduieşte în calitate de stat membru”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit ministerului, acest succes este cu atât mai relevant, cu cât vine în urma unei competiții „puternice” între partde dintre statele UE.

„Prin decizia de plasare la București a Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european și expertiza deosebită pe care țara noastră o deține în domeniul digital și al securității cibernetice”, se mai arată în comunicat.

Un pas important în era digitală

„România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală.”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Iohannis salută acest succes

Într-o postare pe Twitter, președintele Klaus Iohannis s-a declarat mulțumit de oportunitatea pe care România o va avea în legătură cu securitatea cibernetică.

„Salut succesul diplomatic excepțional al României de a obține găzduirea Centrului European de Securitate Cibernetică la București. Este o oportunitate deosebită de a contribui la securitatea cibernetică a tuturor statelor membre UE, stimulând cercetarea și inovarea în domeniu.”

Citește și: Clujul, doar finalist pentru „capitala inovării”

#News