Avertismentul medicilor: Există pericolul unei noi epidemii de rujeolă

Rujeola este o afecţiune care poate produce complicaţii severe, chiar mortale

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a explicat că riscăm o nouă epidemie de rujeolă din cauza copiilor nevaccinați. Tot mai mulţi copii bolnavi se prezintă la unitatea medicală, ajungându-se treptat la situaţia de dinainte de pandemie, cu un număr foarte mare de cazuri, potrivit g4media.ro.

Rujeola este o afecţiune care poate da complicaţii severe, chiar mortale. Sunt părinţi cu convingeri antivaccinale, sau care neglizează pur şi simplu acest subiect, ori nu au medic de familie şi nici nu vor să se înscrie la unul, mai spune medicul.

”Din păcate, se reia uşor, uşor situaţia anterioară pandemiei. După cum cred că îşi aduce lumea aminte, înainte de 2019, în toată Europa a evoluat un val epidemic de rujeolă, în care e evident că a fost prinsă şi România, chiar cu un număr foarte mare de cazuri. Este o boală pentru care există vaccin de foarte mult timp, iar acum, după ce în perioada pandemiei lucrurile au revenit practic la 0 datorită restricţiilor şi nu vaccinării, acum cazurile de rujeolă reapar. Noi în luna iulie am avut cam în jur de 25 de cazuri de copii cu rujeolă, veniţi din acelaşi focar, copii nevaccinaţi, proveniţi chiar şi din mame nevaccinate, aşa că probabil lucrurile se vor mai accelera din acest punct de vedere. Ceea ce ne protejează este vaccinul, vaccinul anti rujeolic este administrat încă din primul an de viaţă, conform Programului Naţional de imunizare, există vaccin, există disponibilitate, rămâne să convingem părinţii să adere la acest program de vaccinare”,  a explicat medicul. Părinţi care aleg să nu-şi vaccineze copiii, care neglijează acest aspect sau care nu caută un medic de familie. Din aceste multiple cauze mulţi copii rămân neimunizaţi, existând pericolul ca fenomenul îmbolnăvirii să ia amploare în momentul în care va începe şcoala. Unele dintre complicaţiile date de rujeolă pot fi mortale. Medicul explică existenţa unui pericol la distanţă, fiind posibil ca virusul rujeolic să persiste în creier şi să se activeze după mai mulţi ani. Record de temperatură în Maroc