Gabriela Firea / Foto: Facebook

Primarul Capitalei, Gabriela Firea a convocat, luni, Comandamentul de Urgență pe tema deschiderii noului an școlar, în actualul context al epidemiei de coronavirus.

 Edilul Bucureștiului a anunțat că Primăria Municipiului București a crescut capacitatea de testare pentru coronavirus, astfel încât toate cadrele didactice și auxiliare din școli să poată fi testate în ultima săptămână de vacanță, precum și testarea a 250.000 de elevi. Totodată, Firea a precizat că testarea nu este obligatorie.

In doar 2 saptamani incepe noul an scolar. Este un an atipic si facem eforturi sa ne adaptam cu totii, autoritati, elevi si parinti. Copiii au nevoie de toata grija noastra si de un climat care sa nu-i marcheze negativ pe toata viata. Trebuie sa ne implicam, pentru a le face cat mai usoara aceasta perioada dificila.Am convocat astazi Comandamentul pentru redeschiderea scolilor, in care vom stabili principalele masuri necesare desfasurarii in conditii de siguranta a noului an scolar. Alaturi de mine sunt primarii de sector, reprezentanti ai conducerii unitatilor de invatamant din Bucuresti, reprezentanti ai Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, si reprezentanti ai Primariei Capitalei cu atributii in acest caz.

Publicată de Gabriela Firea pe Luni, 31 august 2020

„Cum putem sprijin concret acest efort comun pentru a fi cât mai puține contaminări? Primăria Capitalei, prin ASSMB, demarează cel mai amplu program de testare în mediul școlar, unic până acum în țară și care corepunde programelor similare din întreaga Europă și care acolo au avut succes. Ele au fost susținute de factori guvernamentali.

Aici, nepregătindu-se nimic din partea Executivului, venim noi cu această propunere concretă, care sunt convinsă că va evita contaminarea atât a copiilor, cât și a profesorilor.

Toate cadrele didactice din București, evident dacă doresc, se pot testa gratuit prin grija PMB. Am crescut foarte mult capacitatea de testare. Am pregătit teste pentru 17.000 de persoane reprezentând inclusiv personalul auxiliar din școli. Testele trebuie realizate în ultima săptămână de vacanță și avem capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi. Față de testele care se realizează zilnic prin definiția de caz, venim cu proiect pentru testarea profesorilor și învățătorilor.

Test COVID

De cealaltă parte am pregătit o capacitate extinsă de tesare pentru cei 250.000 de elevi din București, deci pentru toți, la cerere. Nimeni nu e forțat, nimeni nu e obligat.

Nu e necesar ca înainte de școală să fie testați toți elevii. Dar în fiecare dimineață, la triajul care se face la intrare în unitatea de învățământ, dacă se observă mici semne de infecție, febră, fuse, durere de gât, acele situații vor fi transmise imediat de către reprezentantul ASSMB”, a declarat Gabriela Firea.

Modele brevetate pentru reușită românească

Edilul, candidat la un nou mandat, Gabriela Firea a precizat că s-a inspirat din „modele brevetate” în Europa, astfel încât revenirea la școală să fie cât mai aproape de normalitate.

„E un an deosebit, iar principala noastră grijă e ca elevii să fie în continuare sănătoși, să nu se contamineze la școală, profesorii, învățătorii, toate cadrele didactice să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții

Cred că e cel mai înțelept să preluăm modele brevetate deja. Ne uităm spre Europa și nu cred că trebuie să inventăm un model românesc. Vă mărturisesc că tot ce am făcut în această perioadă de vară pentru a pregăti începutul de an școlar sunt aspecte pe care le-am preluat din  marile capitale europene, care unele au început deja școala, iar altele se pregătesc odată cu noi.

Și-au luat măsuri de prudență sanitară tocmai pentru că e nevoie ca elevii să se întoarcă pe băncile școlii, dar în anumite condiții. De asemenea, preșcolarii, școlarii și studenții de la 1 octombrie”, a mai afirmat Primarul General.

Aceste prevederi vor urma să fie votate săptămâna viitoare, în Consiliul General al Municipiului București.

Citește și: Rafila: „Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă”

#News