Alexandru Rafila

Reprezentatul România la OMS, Alexandru Rafila a declarat, joi, la Digi 24, că este nevoie de respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică pentru a începe școala în condiții cât mai aproape de normalitate. Acesta a afirmat că elevii se pot îmbolnăvii și cu noul coronavirus, așa cum răcesc sau fac gripă, astfel că riscul de transmitere trebuie redus cât mai mult posibil.

„Școala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranța unei activități apropiate de normal, copiii au nevoie să interacționeze unii cu alții, cu profesorii, pentru că prelungirea excesivă a învățământului la distanță nu cred că e sustenabilă. Trebuie să punem în balanță și protecția față de această infecție, dar și dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societății care se pot integra, care pot duce mai departe această țară”, a spus Rafila.

În ceea ce îi privește pe părinții care se tem că, prin participarea fizică la cursuri, copiii lor se pot îmbolnăvi, Rafila a spus că „temerile sunt normale”.

„Părinții trebuie să știe în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Așa cum copiii răcesc, fac gripă, tot așa se pot îmbolnăvi și cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc. Și cum facem, dacă se întâmplă ca într-o clasă să apară un caz, ca restul școlii să-și continue activitatea normal”, a spus Rafila.

Grupe mici, risc mic de infectare

Deși legislația impune ca numărul maximum de copii dintr-o clasă să fie de 28 de elevi, sunt situații când acesta este depășit. În actualul context, pentru reducerea riscului de transmitere a infecției, este recomandat ca numărul acestora să nu treacă de 15 elevi per clasă.

Rafila a dat exemplul altor țări unde s-a mers pe acest principiu, cu succes.

„Grupuri mai mici înseamnă și risc mai mic de răspândire a infecției. Una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi și alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Riscul crește. Distanțarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măștii este una dintre soluții. Sunt țări în care utilizarea măștii este impusă în pauze sau la activitățile din exterior, unde copiii interacționează unii cu celialți. Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre acestea permit defășurarea unei activități apropiate de normal și minimizează riscurile”, a mai spus Rafila.

Adulții, un exemplu pentru copii

Purtatul măști la școală este una dintre recomandările făcute de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Dar pentru a-i obișnui pe copii cu acest fapt este nevoie de „puterea exemplului” dat de părinți și bunici.  

„Copiii, dacă văd că părinții poartă mască, implicit consideră că este o normă socială sau încep să înțeleagă că au și ei o responsabilitate. Dacă un copil pe care noi vrem să-l lămurim, să spunem, să poarte masca la școală observă că părinții sau bunicii sau persoane cu care interacționează în mod obișnuit nu poartă mască în spații închise, o să se întrebe: eu de ce să port mască la școală? Și atunci noi, adulții, suntem până la urmă cei care vom determina comportamentul preventiv și vom proteja copiii”, a adăugat el.

Vom avea focare în școli și grădinițe

Cu siguranță acest an școlar va fi unul atipic, dar se fac eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a reduce impactul pe care îl poate avea asupra copiilor, precum și asupra părinților, bunicilor sau aparținătorilor acestora.

Expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel spune că se așteaptă la focare la nivelul școlilor și grădinițelor, odată cu începerea școlii.

„Mă aștept să avem focare odată cu reluarea grădinițelor și începutul școlii și în același timp avem transmitere comunitară, astfel că nu putem ști care este pacientul zero într-un focar, într-o transmitere comunitară nu se mai poate identifica pacientul zero.

Interacțiunea directă între copii, între copii și cadrele didactice și între copii și membrii familiei vor fi mult mai intense, cu un grad de transmitere și interacțiune foarte mare, iar copiii, așa cum se știe până la această dată pot fi asimptomatici, pot transmite boala, pot duce acasă, în comunitate sau în familie, acolo unde există persoane vulnerabile”, a declarat Ioana Stăncel la Digi 24.

Citește și: La școală, pe proprie răspundere

#News