Certificatele de cazier judiciar ar putea fi eliberate și în formă electronică, potrivit unui nou proiect legislativ.

Inițiativa aparține deputaților PNL George Tuţă şi Sebastian Burduja, scrie Mediafax.

Certificatele electronice de cazier judiciar: un nou pas către digitalizarea administraţiei publice

Proiectul de lege prevede eliberarea gratuită şi în formă electronică a documentului, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice care au semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

„Îmi doresc ca, pe perioada mandatului de parlamentar, să adoptăm legi prin care uşurăm viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, prin care normalizăm relaţia pe care o au cu statul. Am depus o nouă iniţiativă legislativă alături de Sebastian Burduja pentru a simplifica obţinerea certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării şi în mod electronic. Sunt încrezător că legea va fi adoptată cu celeritate şi, astfel, vom consolida procesul digitalizării din România”, a declarat George Tuță.

Inițiativa reprezintă așadar încercarea adaptării administrației publice la nevoile populației, dar și la posibilitățile tehnologice.

Cazierul judiciar în formă electronică: proiect susținut de 71 de parlamentari

Potrivit sursei citate, inițiativa legislativă este susţinută de un număr de 71 de parlamentari aparținând tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament.

„Am promis, încă de când am preluat mandatul de ministru, că voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a pune mecanismele de digitalizare în slujba oamenilor. Acest obiectiv se transferă şi în calitatea de deputat, prin această iniţiativă depusă împreună cu colegul meu George Tuţă. Am ales cazierul judiciar pentru că, în fiecare an, până la 2,5 milioane de români sunt puşi pe drumuri pentru a ridica o hârtie, deşi procedura ar trebui să fie extrem de simplă. Sunt sigur că toţi colegii parlamentari vor rezona la această iniţiativă. Cu toţii ne dorim un stat prietenos cu cetăţeanul şi grijuliu cu timpul lui”, a precizat și deputatul Sebastian Burduja.