Punctul de trecere a frontierei Nădlac

Pe fondul măsurilor de relaxare care au intrat în vigoare începând de luni, 15.06.2020, ora 00.00, privind exceptarea de la măsura de carantinare/izolare la locuință a persoanelor care sosesc din țările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, aprobate prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria) se înregistrează valori de trafic crescute la granița cu Ungaria, în principal prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I și Nădlac II – Autostradă.

Numai în primele 8 ore de la ridicarea restricțiilor, prin cele două puncte de frontieră au efectuat formalitățile de frontieră pentru a intra în țară aproximativ 4.500 de persoane. În prezent, la Nădlac I sunt deschise la intrarea în țară 7 artere de control, iar la Nădlac II – Autostradă 10 benzi (6 pentru turisme, 2 pentru autocare și 2 pentru camioane), fiind folosită la maxim capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere. În plus, pentru efectuarea formalităților cu celeritate, polițiștii de frontieră folosesc 20 de stații mobile.

„Reamintim că la granița cu Ungaria sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internațional pentru persoane, turisme și camioane și 3 pentru lucrătorii transfrontalieri). Polițiștii de frontieră recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internațional, astfel încât să se evite apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre punctele de trecere a frontierei”, se arată într-un comunicat remis de Poliția de Frontieră.

De asemenea lucrătorii de la punctele vamale precizează că formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele completează o declarație pe proprie răspundere, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic.

„În contextul măsurilor de relaxare trebuie știut că pentru persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia intră în carantină/izolare la locuința/ locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz”, se arată în documentul amintit.

Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internațional se regăsesc pe aplicația Trafic on-line, care poate fi accesată AICI.

hashtagnews.ro