În urma unor reclamații din partea cetățenilor, cum că în Pădurea Băneasa s-ar defrișa fără opreliști, ministrul mediului, Costel Alexe, a dorit să se ducă la fața locului și să constate pagubele. Astfel, ajuns în Pădurea Băneasa, ce se află în proprietatea Statului, mai exact în subordinea Romsilva, acesta a făcut o serie de declarații și a dat lămuriri despre viitorul acestei păduri.

„Astăzi, în pădure la Băneasa, majoritatea suprafeţei este pădure de protecţie şi producţie, iar în momentul de faţă raportul Gărzii Forestiere Bucureşti şi al Corpului de Control al ministrului au relevat faptul că aici au fost efectuate lucrări silvice conform amenajamentului silvic aflat în vigoare până la finalul lunii decembrie (…) Fac menţiunea că, din cele 1.343 de hectare cât are astăzi Pădurea Băneasa, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva. Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. În momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei”, a spus Alexe.

Așadar, în urma acestei vizite, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a luat o decizie importantă, și anume faptul că toate cele 374 de hectare de pădure din Băneasa vor deveni protejate începând cu luna martie a acestui an.

„La finele anului trecut a expirat amenajamentul silvic pentru cele 63% de pădure privată (din pădurea Băneasa, n.r.) şi suntem în discuţii în cadrul ministerului ca în următorul amenajament silvic, valabil pentru următorii zece ani, să introducem această pădure din T3, care este şi de producţie, în T2 care va fi doar pădure de protecţie. Amenajamentul silvic se referă la suprafeţe mai mari de 10 hectare. În pădurea Băneasa avem un număr de o sută şi ceva de proprietari privaţi de pădure cu suprafeţe mai mici de 10 hectare, care, în mod legal, pot exploata 5 mc pe an/hectar, mult sub capacitatea de reproducţie a pădurii. Din datele pe care le avem, înţeleg că pentru aceste suprafeţe ale proprietarilor de pădure privată media de exploatare a fost de 2 – 2,2 mc/an/hectar. Toate lucrările pe care le puteţi vedea astăzi sunt conform amenajamentului silvic”, a ținut să menționeze de asemenea, Costel Alexe.

Directorul Direcției Silvice Ilfov, Cezar Răduță, a adus completări spuselor ministrului Mediului, Costel Alexe, declarând că în ultima perioadă s-au efectuat defrișări ilegale, adică aproximativ 1.600 de copaci verzi au fost tăiați din această pădure.

„În cadrul acestor lucrări de tăieturi sunt extraşi inclusiv arbori verzi, arborii care au un caracter dominant asupra celor care prezintă interes din punct de vedere ecologic şi ecosistemic. Spre exemplu, sunt extraşi arbori din speciile tei, frasin. Au fost extraşi 1.600 de arbori, adică 64 de arbori la hectar, dintre care 60% au fost arbori verzi. Sunt tăiaţi arbori din toate plafoanele, inclusiv de diametre mai mari. De asemenea, au fost extraşi stejari, marea lor majoritate uscaţi. Tot lemnul se valorifică în urma unor licitaţii publice unde sunt aşteptaţi agenţii şi operatorii economici care procesează lemn în vederea industrializării, iar lemnul apt pentru foc merge către populaţie”, a declarat Răduţă.

#News