Deschiderea anului școlar 2020-2021 vine cu noutăți în ceea ce privește organizare cursurilor în perioada de pandemie. Astfel, Ministerul Sănătății (MS) a publicat condițiile de începere a noului an școlar.

Potrivit draftului ordinului de ministru afișat pe site-ul MS, părinții sunt obligați să semneze o declarație pe proprie răspundere pentru a-și putea trimite copiii la școală. În declarație, părinții vor atesta faptul că în ultimele 14 zile:

-copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dificultăți de respirație, vărsături, rinoree);

-copilul nu a fost diagnosticat cu Covid-19;

-copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

În cadrul aceluiași draft, se mai arată că măsurile esențiale pentru prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii includ:

– igiena riguroasă a mâinilor;
– măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– purtarea măștii de protecție atât de către  elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;
– limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”.

Totodată, este prevăzută asigurarea unei distanțări de minimum un metru între elevi sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de un metru nu este posibil, dar și că, în vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă.

„Putem spune că părintele este cel care își cunoaște cel mai bine copilul și atunci este nevoie de acea declarație”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Citește și: Recomandări pentru începerea anului școlar, în siguranță

#News