Înscrierea la grădiniță este esențială pentru școală, școala duce la facultate și facultatea înseamnă un job. Să mai adăugăm și faptul că un job înseamnă viață, normalitate și, de multe ori, prestigiu. Să fii parte integrantă din statul care te-a educat, încă de la grădiniță.

Sunt pași, etape, e un curs normal care s-a cam oprit în 2020. Sibiul propune soluții, se fac calcule și se prioritizează copiii de grupa mare. Cu alte cuvinte, se pune accent pe cei a căror vârstă se apropie de înscrierea la școală. Astfel, grupa mare devine obligatorie din septembrie.

”Fie vor fi chemați pe rând copiii și atunci părinții o să-și administreze partea în legătură cu serviciul, pe perioadă determinată. Este anormal să chemi copiii doar o jumătate de zi. Pot fi chemați două săptămâni pe lună, prin rotație. Sau să existe posibilitatea să ni se ofere și alte spații, pentru că se pune în discuție și acest aspect. Ar mai fi un scenariu.

De anul acesta, grupa mare este obligatorie prin lege, prin deducție logică, cum este și sistemul școlar, ar trebui cu prioritate să găsim soluții pentru cei de grupă mare, fiind grupă obligatorie și cu presiune de învățare”, a declarat inspectorul școlar responsabil cu învățământul preșcolar în Sibiu, Delia Stoicescu.

”Grădinițele au funcționat pe timp de vară cu măsuțe individuale în fiecare grupă și cu câte două educatoare dimineața și două după-amiaza”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, inspectorul școlar, Delia Stoicescu.

„Este dificilă situația, în contextul în care, nu există grupe sub 25 de copii, iar spațiile sunt destul de limitate și în ceea ce privește accesul la grupurile sociale și la bucătării. Ne trebuie contextul, care este legislativ. Există posibilitatea de a lăsa la latitudinea comunităților sau unităților de a deschide sau nu grădinițele și creșele”, a precizat oficialul.

Fiecare instituție își face propriile reguli și fiecare oraș ia decizii pentru sine. Fiecare grădiniță și fiecare educatoare va trebui să decidă și să aleagă. Și, în 2020, copiii nu învață doar pentru viitorul lor. Învață să se acomodeze și să se familiarizeze cu stări de urgență. Și cu stări de alertă. Iar acest lucru nu face parte din programa școlară.

Citește și: Ioana Nicolaie, despre școala on-line: ”Un profesor trebuie să fie un fel de magician”

#News