Florin Cîțu a anunțat înghețarea salariilor

Se mențin voucherele de vacanță, iar punctul de amendă nu se va modifica

La ultima ședință de Guvern din 2020, premierul Florin Cîțu a anunțat că vor îngheța salariile, dar și punctul de amendă, iar în urma ordonanței  de urgență se va face o economie consistentă la buget.

Acest OUG reprezintă o economie la buget de 17 milliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile celor care lucrează în sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020.

Florin Cîțu, premierul României

„La baza deciziei stă și ceea ce am văzut ca s-a întâmplat cu Legea salarizării, o lege aplicată prost, o lege care promitea reducerea inechităților, dar care are o mulțime de excepții. În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am luat măsuri pentru mediul privat. Nici acum nu vor exista tăieri, vor rămâne la nivelul lunii decembrie a anului 2020. Aș vrea să mai menționez un punct din OUG: acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei. În continuare susținem sectorul HORECA și pentru 2021 vor rămâne voucherele de vacanță. De asemenea, punctul de amendă rămâne la 145 de lei, nu se va modifica”, a spus Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.

Conform actului adoptat, prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în anul 2021 se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020:

– cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalui plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;

– indemnizațiite lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora; cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

De asemenea, cuantumul lunar al indemnizației de merit acordate personalităților romaâne de prestigiu ale științei, culturii și sportului se menține la nivelul de 6.240 lei. Executivul a mai decis indemnizația de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară, se va acorda de la data de 1 ianuarie 2022.

Citește și: Senatul a decis majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie

#News