Senatul a decis majorarea alocațiilor de la 1 ianuarie

Doar 20% creștere pentru alocațiile copiilor din România

Miercuri, 30 decembrie, Plenul Senatului a votat cu 75 de voturi „pentru” și 56 de voturi „contra” proiectul de lege care prevede că alocația de stat pentru copii va crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021, iar din 2022 alocația de stat pentru copii se va indexa anual cu rata medie anuală a inflației. Senatorii PNL, USR PLUS și UDMR au votat „pentru”, în timp ce senatorii PSD și AUR au votat „contra”.

„Noi, AUR, susținem familia românească, cu atât mai mult, cu cât știm cu toții că ne aflăm într-o criză demografică severă și nu putem ieși din ea dacă nu vom lua măsuri de încurajare a familiei. Este un fapt că deja că se nasc mai mulți copii de români în străinătate, decât în țară, și prin urmare este imperios necesar să luăm măsuri de redresare, acum și nu mai târziu. Nu putem accepta o lege care să dea o creștere mică și graduală, după criterii neclare. Am vrea o majorare a alocațiilor substanțială, măcar o dublare a lor, și am vrea ca aceasta să nu fie singura măsură luată în sprijinul familiilor ci să urmeze altele, acordarea de facilități fiscale familiilor cu copii, în funcție de numărul de copii și altfel de sprijin din partea statului pentru constituirea familiilor. Trebuie făcut un program întreg pentru sprijinirea familiei românești dacă vrem să mai avem un viitor”, a declarat Claudiu Târziu, co-președintele PAUR (Partidul Alianța pentru Unirea Românilor), în plenul Senatului.

La începutul anului, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se dubla alocațiile pentru copii, însă în contextul pandemiei, a crizei sanitare și financiare, Guvernul a emis o ordonanță prin care se modifica această creștere, de la dublare la una eșalonată.  OUG adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele două creșteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

În acest moment, alocația de stat pentru copii este de 180 de lei. Înainte de acestă mărire, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 150 de lei. În ultimii 10 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).

Citește și: Parlamentul a votat dublarea alocațiilor. Cîțu: „Cei care au votat ar putea să doneze din venituri”

#News