Tablete elevi

Premierul Ludovic Orban a anunțat, la B1 TV, că va schimba conducerea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), în contextul în care autoritățile centrale au constatat că nu pot finaliza, în timp util, licitațiile pentru achiziționarea celor 250.000 de tablete ce ar urma să fie distribuite la începutul anului școlar. Totodată, Orban a precizat că există cadrul legal pentru ca achizițiile de tablete și materiale sanitare să fie făcute la nivel local, din fonduri europene.

„O vom schimba, o vom schimba. Acuma eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie.

Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor”, a declarat Orban, la B1.

Bani europeni, nerambursabili pentru începutul anului școlar

Conform OUG 144/24 august 2020, din fonduri externe nerambursabile a fost alocat un buget de 175 de milioane de euro, ce va fi distribuit astfel: 100 milioane de euro pentru tablete, 50 milioane de euro pentru materiale sanitare și 25 de milioane de euro pentru containere sanitare mobile.

„Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale.

Avem însă nevoie de o cooperare foarte bună între administrație, conducerea școlilor, Inspectoratele Școlare, Direcțiile de Sănătate Publică astfel încât să pregătim cât mai bine”, a afirmat Orban la B1.

Citește și: Achizițiile făcute înainte de 1 august nu sunt decontate

#News