Ion Crisotiu

În opinia jurnalistului Ion Cristoiu, alianța dintre PNL și USR PLUS din București nu ar fi decât o modalitate a liberalilor de a scăpa de eventualele atacuri din partea USR PLUS. Potrivit acestuia, PNL are toate șansele să câștige Primăria Capitalei și cu Nicușor Dan, însă ar fi avut și dacă ar fi mers pe varianta candidatului propriu, în persoana lui Rareș Bogdan.

„Nu încape vorbă că din negocierile dintre PNL pe de o parte şi USR – PLUS pe de alta, cîştigătoare a ieşit Alianţa, despre care mulţi, inclusiv PNL-ilişti, o suspectează ca fiind marxist-progresistă, de Extremă Stînga, în orice caz, dar în nici un caz de Dreapta. PNL a cedat pe toată linia. Şi nu oricum, ci cu sacrificarea unor personalităţi precum Rareş Bogdan, Cristian Popescu. Aruncaţi în luptă din partea PNL, aceşti candidaţi ar fi cîştigat şi în afara alianţei cu USR-PLUS. Cu ceva timp în urmă, înainte de izbucnirea Pandemiei, mai precis joi, 9 ianuarie 2020, Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Cotroceni:

Ion Cristoiu: „De ce a acceptat PNL toate hachiţele Alianţei inclusiv excluderea PMP din combinaţie pe motiv că nu e demn de a face parte dintre partidele frăţeşti?

„Mulţi lideri de opinie au pus cedarea PNL pe seama unor jocuri interne ale partidului. Şi anume, Ludovic Orban, atent la oricine l-ar putea concura la şefie, l-a preferat pe Nicuşor Dan lui Rareş Bogdan şi a cedat pe linie în negocierile cu USR-PLUS pentru ca un eventual învingător liberal la alegerile pe Bucureşti să nu-i umbrească steaua sa tot mai strălucitoare. S-a invocat şi posibilitatea ca aceste liste să fie pur şi simplu teatrale, deoarece alegerile vor fi amânate şi astfel, prin aruncarea în joc a unor neica nimeni, PNL să nu-şi pună vedetele într-o situaţie stînjenitoare. Convingerea că PNL a fost învins la negocieri de către USR-PLUS e atît de puternică la unii analişti că s-a acreditat şi teza unui Ludovic Orban care şi-a propus în taină să facă pulbere partidul.”, adaugă Cristoiu.

Citește și: PSD se pregătește să-și schimbe hainele

#News