Creta se vrea la loc de cinste. Creta vrea turism și vocea Cretei este guvernatorul Stavros Arnaoutakis. Guvernatorul nu și-a pierdut optimismul. Crede în turismul regional și speră să nu rămână doar cu speranța. Nu știu de unde atâta siguranță.

Nu am văzut insula și nici nu o aveam în plan pentru anul 2020. Și totuși. Arnaoutakis este atât de sigur pe cuvintele lui, atât de sigur pe ceea ce crede, încât pot fi sigură că știe ce și cum și când să vândă. Și, mai ales cui. Marketing marca 2020.

Cum împăcăm și insula și coronavirusul?

”În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19 vă pot spune că Grecia este o destinaţie sigură. Suntem pregătiţi cu spitale în fiecare regiune din insulă şi pentru orice situaţie, dar până acum avem doar câteva cazuri în Creta. Aşa cum am făcut-o şi în ultima decadă, noi suntem pregătiţi să arătăm tuturor, celor care vor alege să-şi petreacă în Creta această vară, gastronomia, natura şi frumuseţea.

Suntem optimişti şi sperăm să avem un an bun în turism. Sperăm ca totul să iasă bine pentru această insulă şi aşteptăm turişti din toată lumea, chiar şi din ţări care au avut cazuri de coronavirus, pentru a-şi petrece vacanţa. Chiar şi din România, de unde aşteptăm chiar mai mulţi turişti decât anul trecut, când s-au aflat pe locul 17 în topul turiştilor din Creta.

Pe mine mai are puțin și mă și convinge. Poate nu pentru 2020, dar rămâne pe listă:

”Este o bună poziţie comparativ cu alte pieţe est-europene şi est- mediteraneene. Anul trecut au fost 33.000 de turişti români în Creta. Asta este o statistică făcută doar la sosirile pe aeroporturi, fără a-i pune la socoteală pe cei care ajung aici cu feribotul. În această vară avem 15.000 de turişti din toată lumea. Zborurile sunt deschise doar de la începutul lunii. Sunt deja veniţi destui români. Datele exacte le avem la sfârşitul fiecărei luni”, le-a declarat Arnaoutakis.

Și, cum rămâne cu testele?

”În ceea ce priveşte numărul de sosiri, Ministerul Sănătăţii a decis să efectueze 850 de teste pe zi pe aeroportul din Heraklion. Ministerul decide ca în cazul în care există o ţară cu număr mare de cazuri să schimbe algoritmul de calcul pentru testări”, a completat oficialul elen.

Se pare că, indiferent de pandemie, Creta nu cedează. Și, dacă e să discutăm finanțe:

”Regiunea Creta a sprijinit cu peste 10 milioane de euro pentru toate nevoile legate de pandemia de COVID-19. Şi în afară de această sumă mai avem şi sponsorizări de peste 2 milioane de euro. Pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune, statul grec a bugetat 10 miliarde de euro, aici incluzând şi sectorul turistic, afectat de pandemie. Însă, în momentul acesta, nu ştim cât s-a cheltuit pentru că nu avem o situaţie a celor care au aplicat”, a conchis Arnaoutakis.

Insula vrea turism. Vrea bani, vrea viață și nu pare să se răzgândească. Nu prea curând.

Citește și: Dumitru Luca: despre falimentul din turism și teama de a ieși din casă

#News