Gabriela Firea

Unul dintre cele mai importante proiecte dezbătute, miercuri, în Consiliul General al Primăriei București este cel referitor la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, respectiv prelungirea cu 12 ani a contractului de concesiune dintre PMB și Apa Nova. Contractul de cesiune a fost prelungit, iar Apa Nova, concesionarul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare al Municipiului București, a anunțat investiții în valoare de 367,9 milioane de euro în sistemul operat de către companie, până în anul 2037. Astfel, bucureștenilor le este garantat un tarif constant la serviciile de apă și canalizare.

„Este o decizie istorică pentru București, având în vedere amploarea și complexitatea lucrărilor prevăzute de programul investițional. Acesta a fost dezvoltat având la bază prioritățile Master Planului, care prevede măsuri pe termen scurt, mediu și lung, el fiind o proiecție reală a dezvoltării și adaptării infrastructurii de apă și canalizare la nevoile zonei metropolitane.

Master Planul a fost elaborat de experți români și internaționali, analizând tipologia sistemului de apă și canalizare existent, schimbările climatice, evoluția cerințelor legislative, dinamica de dezvoltare a orașului şi a zonei metropolitane, cerințele și nevoile actuale ale bucureștenilor.

Prin prelungirea perioadei de operare, Apa Nova va avea obligația de a gestiona și implementa cu rigurozitate și în termenul asumat lucrările strategice proiectate, care să sprijine dezvoltarea orașului, cu menținerea tarifului actual în cadrul obligațiilor astfel asumate”, a declarat Gabriela Firea, primarul General al Municipiului București.

Lucrările de extindere și modernizare vor acoperi 1.915 străzi pe întreg arealul Bucureștiului și presupun implementarea unui program ambițios de modernizare strategică a infrastructurii rețelei de apă și canalizare a Capitalei, menținându-se totodată actualul tarif, unul dintre cele mai mici prețuri din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România).

Prin implementarea noului program investițional se vor realiza o serie de lucrări strategice care să sprijine dezvoltarea orașului și a regiunii limitrofe, precum și adaptarea acestuia la noile condiții climatice și conformarea la angajamentele de mediu. Mai exact, prin noul program de investiții obligatorii agreat de către Apa Nova și Primăria Municipiului București se urmăresc patru axe strategice:

  • reducerea riscului de inundații în zonele centrale şi depresionare prin extinderea rețelei de canalizare pluviale și menajere cu peste 94 de km, dar și prin creșterea capacității de transport a rețelei existente în caz de evenimente pluviometrice extreme
  • adaptarea infrastructurii de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbanăprin redimensionarea sistemului de distribuție a apei în București și în zonele limitrofe, proiect investițional de care vor beneficia peste 645.000 de locuitori ai Capitalei 
  • extinderea rețelelor de apă (132.8 km) şi canalizare (91.4 km) conform planului de dezvoltare urbanăîn vederea creării premisei de transformare sustenabilă a zonei metropolitane și asigurării accesului la servicii de utilitate publică pe străzile necadastrate și nesistematizate 
  • creșterea siguranței sistemului de alimentare cu apă în caz de situații de urgență (cutremure de mare intensitate, poluări) prin construcția unor surse independente strategice de apă, 35 de puțuri de mare adâncime distribuite în toate sectoarele Capitalei.

Citește și: Gabriela Firea anunță că bucureștenii care merg în vacanțe, în țări precum Grecia, pot beneficia de testări COVID-19 gratuite

HashtagNews.ro