Când trece România la ora de iarnă în 2023

Trecerea la ora de iarnă se va face sâmbătă noaptea, 28 octombrie, când ora 04:00 a acestei nopți va deveni ora 03:00

Ceas
Ceas sursa foto pixabay

România va trece la ora de iarnă și în 2023, în ultimul week-end din luna octombrie, în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, potrivit antena3.ro.

În 2023, ora de vară se schimbă în ora de iarnă se va face în noaptea dintre sâmbătă, 28 octombrie și duminică, 29 octombrie. Ora 04:00 a acestei nopți va deveni ora 03:00, adică vom dormi cu o oră în plus, în cea mai lungă noapte din an.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. România a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Practica a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. După 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, în urma unui sondaj online la care au participat 4,6 milioane de respondenți iar 80% dintre votanți au cerut să nu se mai schimbe ora.

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, din cauza faptului că oamenii trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit în timpul sezonului cald. În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei. Tot mai mulți copii din Iași au viroze respiratorii