Tot mai mulți elevi consumă alcool şi băuturi energizante

Principala cauză a adicţiilor de tutun şi alcool este reprezentată de modelele din jur. '

Numărul elevilor care consumă alcool, tutun şi băuturi energizante creşte de la an la an, iar vârsta mică la care încep aceste adicţii duce la complicaţii şi prognosticuri nefavorabile.Psihologul Mădălina-Elena Fărcăşel spune că aceste dependențe ar putea fi evitate, potrivit g4media.ro.

Potrivit psihologului Mădălina-Elena Fărcăşel, fumatul se referă mai mult la nevoia de validare. Niciun adolescent nu îşi propune să fumeze în mod voluntar, ci mai mult din cauza presiunii sociale, a grupului.

„Dacă un adolescent se află într-un mediu intim, privat, cum ar fi propria cameră, acesta va găsi prima ţigară ca fiind oribilă, pentru că nu ar găsi-o necesară. Însă, în momentul în care face parte dintr-un grup şi vrea să îi aparţină acestuia în continuare, fumatul şi consumul alcoolului se desfăşoară într-un mod inconştient”, explică psihologul. Alcoolul, faţă de tutun, are şi efectul de dezinhibiţie. „În momentul în care ai luat o gură de alcool, este clar că pe loc se descarcă dopamina, iar persoana în cauză începe să se simtă mai bine. Dacă se mai adaugă şi ţigara, atunci controlul este pierdut foarte uşor”, completează psihologul. Orice comportament poate deveni, la un moment dat, o dependenţă, însă doar unele dintre acestea un prognostic favorabil. De exemplu, dependenţa de mâncare şi cele de tutun sau alcool pot fi comparabile, deoarece orice adicţie este o problemă de impulsivitate.

Principala cauză a adicţiilor de tutun şi alcool este reprezentată de modelele din jur. „Dacă acel copil are părinţi care sunt fumători sau care consumă alcool în exces, normalitatea de acasă îl va predispune şi pe el să vrea să încerce”, precizează Mădălina Fărcăşel. 

De cele mai multe ori, adolescenţii nu sunt dispuşi să facă o schimbare, pentru că ei chiar se află în suferinţe, în stări de anxietate sau în stări depresive. „Disocierea este un principal mecanism psihologic. Adică, ei gândesc: Mă disociez, nu îmi pasă nici de ceilalţi, nici de mine că mă autodistrug. Nu vreau să simt durere şi niciun fel de emoţie. Şi aşa, apelează la alcool sau chiar la substanţe ilegale”, adaugă Mădălina Fărcăşel.

Frații Tate rămân în arest preventiv pentru 30 de zile