Scriitorul american și activistul pentru drepturile civile Shaun King a spus că toate imaginile lui Iisus sunt înfățișate ca un ”european alb”. Tragedie. Dramă. Revoltă.

Interesant e că au trecut vreo 2000 de ani și nu prea i-a păsat nimănui de culoare. Nimeni nu a sesizat până acum că reprezentările nu sunt tocmai corecte.

Nu știu dacă un Iisus alb deranjează cu adevărat sau chiar nu se mai găsesc medicamente calmante.

Pe mine, personal, nu m-ar deranja nici dacă ar fi înfățișat ca un chinez mulatru care cântă la banjo. Că-s tolerantă. Și, până la urmă, orice culoare sau trăsături ar avea, reprezentația rămâne o reprezentație. E o chestie care se învață undeva la grădiniță.

Dar! Ne izbim iar de ideea de ”supremație albă”, care-l deranjează teribil pe Shaun King.

Co-fondatorul Real Justice PAC este cunoscut pentru că-și promovează opiniile și justiția socială prin utilizarea social media. Și că are o mică obsesie cu mișcarea ”Black Lives Matter”.

O numesc obsesie și-mi și asum să o numesc obsesie. De ce? Pentru că e posibil să fie distrusă și Pieta lui Michelangelo, pe motiv de ”Black Lives Matter”. Pentru că ar da foc Capelei Sixtine pe motiv de ”Black Lives Matter”. Pentru că ar mai distruge niște statui, ar mai arde niște istorie, ar mai mutila niște artă și-ar mai vandaliza ceva patrimoniu. Tot pentru că ”Black Lives Matter”.

King a folosit platforma de socializare Twitter pentru a face observații împotriva statuilor lui Iisus. Statuile și monumentele istorice au fost o țintă și sunt doborâte sau vandalizate în timpul protestelor care au fost stârnite după moartea lui George Floyd.

Ce a decis să scrie pe Twitter: ”Toate picturile şi vitraliile cu Iisus alb şi mama lui europeană şi prietenii lor albi ar trebui, de asemenea, înlăturate. Reprezintă o formă grosolană de supremaţie albă. Create ca unelte de asuprire. Propagandă rasistă. Toate ar trebui date jos. Da, cred că statuile ale europeanului alb pe care ei îl consideră Iisus ar trebui date jos. Sunt o formă de supremaţie albă. Întotdeauna au fost. În Biblie, când familia lui Iisus a vrut să se ascundă şi să se piardă în mulţime, unde credeţi că s-a dus? Egipt! Nu în Danemarca. Daţi-le jos”.

Vorbim despre un om care ar fi trăit acum vreo 2000 de ani. Și nici nu știm exact dacă a existat sau nu. Dacă e fiul divinității sau nu. Sau dacă, nu cumva, ar fi avut pielea închisă la culoare, dar ochii albaștri.

În religia creștină vorbim de un Dumnezeu format din Tată, Fiu și Duhul Sfânt.

Duhul Sfânt e un porumbel care, implicit e cam alb. Aștept disputa aupra culorii porumbelului. Și chiar sunt curioasă ce pasăre mai întunecată vor alege pentru a-l înlocui.

Ce pot să mai zic? La un moment dat, Iisus cel alb a făcut o pauză de țigară împreună cu Zeffirelli. Și nu s-a isterizat nimeni. Nici măcar Papa.

Citește și: O lecție despre artă, religie și toleranță

#News

Foto1

Foto2