Plângere penală pe numele Spitalului Județean din Suceava, din cauza distrugerii cuiburilor de ciori din curtea unității

Conducerea spitalului e acuzată de Garda de Mediu că a distrus cuiburile în perioada clocitului.

Pe numele Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a fost deschisă o plângere penală pentru distrugerea cuiburilor de ciori din curtea spitalului vechi. Plângerea a fost formulată de către Garda de Mediu, potrivit.g4media.ro.

Potrivit comisarului-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, Adriana Iordache, acțiunea spitalului reprezintă o infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Sesizarea penală făcută în vară de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, procurorii solicitând Poliției să facă cercetări.

„În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde. O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a arătat Adriana Iordache. Ea a mai spus că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor, efectuată de o firmă privată, la comanda Spitalului Județean.

Potrivit Gărzii de Mediu, fapta sesizată, de „deteriorare, distrugere și/ sau culegere intenționată a cuiburilor și/ sau ouălor din natură” pentru toate speciile de păsări, inclusiv migratoare, constituie infracțiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate și este sancționată cu amendă sau cu închisoare.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea, a declarat că sesizarea a fost făcută de o persoană iubitoare de păsări, care a acuzat spitalul că a distrus cuiburile în perioada clocitului, afectând astfel populația de ciori

Acesta a subliniat că intenția conducerii spitalului a fost să reducă numărul de păsări care au cuiburi în copacii din curte și care din cauza mizeriei și zgomotului produs, afectează atât pacienții, cât și vizitatorii acestora și personalul medical. Din cauza ciorilor, băncile din curtea Spitalului Vechi sunt inutilizabile, fiind pline permanent de excrementele păsărilor, a explicat managerul spitalului. Managerul spitalului susține că personalul spitalului spală zilnic băncile, dar nu poate ține pasul cu zecile de ciori care au cuib în zonă, aleile de sub copaci fiind de asemenea murdărite permanent de ciori.

Bătrână rătăcită pe munte, salvată datorită unui apel telefonic neobișnuit