Tineri
Tineri. sursa foto: edupedu.ro

Șapte din zece liceeni cred că educația sexuală este un subiect tabu în România, 42% considerând acest subiect tabu și în familia lor, sunt rezultatele studiului realizat în cadrul proiectului „Fragile Story TIme – Despre Adolescență, alegeri informate și sănătate”., potrivit stiripesurse.ro.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Fragile Story Time – Despre adolescență, alegeri informate și sănătate”, fiind desfășurat în perioada aprilie – iunie 2022 la nivelul a 9 licee din București și județul Ilfov

626 de liceeni au participat la ateliere de informare și educare privind sarcina și parentalitatea în adolescență. Liceenii au declarat că principalele motive pentru care doresc introducerea orelor de sănătate sexuală în programa școlară sunt legate de nevoia de informare, comunicare, cunoaștere și autocunoaștere. Ei își doresc să fie ascultați, înțeleși și încurajați. Mai mult de 42% dintre liceeni au declarat că educația sexuală este un subiect tabu în familia lor. În privința educației pe tema sănătatii sexuale, 61% dintre liceeni cred că responsabilitatea revine părinților, în timp ce 17% cred că revine educatorilor specializați, iar 15% școlii. Pentru tineri, cele mai importante surse de informare sunt familia, mass-media sau internetul, urmate de social media. Dacă ar apare probleme privind sănătatea reproducerii, cei mai mulți dintre respondenți ar apela la părinți, apoi la medicul de familie sau la un specialist.

În anul 2020, peste 44% dintre fetele din Uniunea Europeană cu vârsta de până la 15 ani care au născut sunt din România, mai precis 731 dintre 1.645 tinere

. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021 au fost înregistrate în evidența medicilor de familie 631 de cazuri de sarcină la minore cu vârsta de până la 15 ani, și 7.800 de cazuri de sarcină la fete cu vârsta între 15 și 19 ani.„Ne dorim ca fiecare sarcină să fie dorită și fiecare tânăr să îți atingă potențialul maxim, iar pentru asta e necesar că adolescenții să poată lua decizii în cunoștință de cauză. Programul care a ajuns la elevii din licee le-a oferit contextul de a se gândi la parcursul lor în viață și i-a ajutat să se cunoască și să înțeleagă mai bine mediul în care trăiesc. Împuternicirea adolescenților pentru a deveni educatori între egali este o formulă care se dovedește eficientă în programele de educație pentru sănătatea sexuală și creează poli de influență în grupurile de tineri pentru promovarea comportamentelor responsabile, în toate aspectele vieții”, a declarat Alexandra Mihalache (Miroslav), coordonator activități Tineri pentru Tineri.

Europa ia în calcul scenariul unor eventuale întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie mobilă