O amendă de 30.000 de lei primită de Electrica Furnizare SA, anulată de către instanța din Cluj- Napoca

 O amendă aplicată unui furnizor de electricitate a fost contestată în instanță. Astfel, Societatea Electrica Furnizare SA a fost amendată cu 30.000 de lei de la Protecția Consumatorului, deoarece nu au fost aplicate compensările stabilite de guvern, potrivit ziare.com. Furnizorul a contestat amenda iar instanța a decis anularea ei, sentința nefiind definitivă. 

Societatea Electrica Furnizare SA a deschis un proces la Judecătoria Cluj-Napoca, prin care a cerut anularea unei amenzi de 30.000 de lei aplicate de Protecția Consumatorului

Amenda a fost aplicată deoarece „a încălcat prevederile art. 7 lit. c) a doua liniuță din OG 21/1992, conform căruia prestatorii de servicii sunt obligați să presteze servicii care nu afectează interesele economice ale consumatorilor”. Comisarii ANPC au susținut că, la emiterea unor facturi din toamna anului 2021 „ firma „nu a evidențiat în facturile de energie electrică emise pe noiembrie, compensații, plafonări”. Electrica a susținut că neregula constatată de către ANPC nu există, arătand că a fost amendată deoarece nu a inclus compensările stabilite în OUG începând cu luna noiembrie 2021, deși facilitățile acordate de Guvern puteau fi aplicate doar după data de 18 decembrie 2021, dată la care actul normativ  a fost publicat în Monitorul Oficial. Potrivit reprezentanților Electrica, faptei îi lipsesc trăsăturile esenţiale ale unei fapte contravenţionale.

. „Petenta nu a săvârșit vreo faptă ilicită, ci dimpotrivă, a încercat prin toate mijloacele legale să se asigure că respectă dispozițiile legii, drept pentru care nu se poate reține că ar fi săvârșit vreo faptă cu caracter contravențional”, a susținut Electrica.

Reprezentanții ANPC nu au depus întâmpinare prin care să se apere, Judecătoria Cluj-Napoca anulând amenda de 30.000 de lei aplicată firmei de energie

Judecătorul a argumentat că facilitățile acordate de guvern prin OUG 118/2021 au avut efecte doar după data de 18 decembrie,  firma amendată făcând dovada că „a emis adrese către toate instituţiile abilitate solicitând lămuriri cu privire la aplicarea schemei de sprijin, fără a primi răspunsuri clare şi clarificatoare”. Judecătorul a mai arătat că prețurile de pe facturile pentru care compania de electricitate a fost amendată au fost mai mici decât prețul de 1 leu/kWh stabilit de guvern. „Instanţa va admite plângerea contravenţională şi va dispune anularea procesului-verbal de contravenţie seria ANPC”, se arată în sentința nedefinitivă a Judecătoriei Cluj-Napoca.

Guvernul României alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor de cercetare