Monedele cu portretul regelui Charles III vor intra în circulaţie în decembrie

Portretul va apărea pe două monede dintr-o serie specială care sărbătoreşte viaţa reginei Elizabeth II.

Portretul regelui Charles III care va apare pe viitoarele monede din Marea Britanie a fost prezentat vineri în premieră, de monetăria britanică, Royal Mint, potrivit g4media.ro.

Portretul noului rege al Marii Britanii, inscripționat pe două monede

Portretul noului rege al Marii Britanii va fi inscripționat pe două monede dintr-o serie specială care sărbătoreşte viaţa reginei Elizabeth II. Este vorba despre o monedă de 5 lire sterline şi de o alta de 50 de pence. Cele două monede cu efigia regelui Charles III vor intra în circulaţie „în următoarele luni”, probabil în jurul lunii decembrie, au declarat reprezentanții Royal Mint, prin intermediul unui comunicat de presă. Portretul oficial care va apare pe viitoarele monede purtând efigia lui Charles III este realizat de către sculptorului Martin Jennings, fiind conceput dintr-o fotografie şi aprobat de rege. Sculptorul a dezvăluit că este cea mai mică lucrare pe care a creat-o vreodată, afirmând că este emoţionat de faptul că va fi văzută şi ţinută de atât de mulţi oameni.

Cum vor fi inscripționate monedele

Potrivit tradiţiei, regele priveşte în stânga, în direcţia opusă reginei Elisabeta, pe portretul care apare monedele aflate în circulaţie pentru moment, a transmis Royal Mint. Monedele cu efigia regelui vor purta inscripţia în latină: „CHARLES III. D. G. REX. F. D. 5 lbs. 2022”, sau „Regele Charles III, prin harul lui Dumnezeu, apărător al credinţei”, acesta fiind unul dintre titlurile de suveran. Pe reversul monedei comemorative de 5 lire vor fi prezentate două noi portrete ale Reginei Elisabeta, realizate de către artistul John Bergdahl în colaborare cu Royal Mint. Potrivit reprezentanților Royal Mint, toate monedele britanice care poartă chipul reginei Elisabeta vor rămâne legale şi în circulaţie, fiind obişnuit din punct de vedere istoric să existe în circulaţie monede după imaginea diferiţilor monarhi în acelaşi timp.

Royal Mint precizează că în Regatul Unit se află în circulație în prezent 27 de miliarde de monede cu efigia Elizabeth II, acestea urmând să fie înlocuite în timp.

O amendă de 30.000 de lei primită de Electrica Furnizare SA, anulată de către instanța din Cluj- Napoca