Temperaturi neobișnuit de mari în luna noiembrie 

Vremea va fi deosebit de caldă.

Vremea în România va fi neobișnuit de călduroasă și în luna noiembrie, spun meteorologii. Temperaturile nefiresc de mari din luna noiembrie nu înseamnă că va fi o iarnă blândă, atentionează specialiștii, potrivit digi24.ro.

Potrivit estimărilor lor actuale, iarna ar putea veni cu zăpadă și viscol, cel puțin în zona montană.

„Dacă analizăm estimările pentru următoarele 4 săptămâni, până în jurul datei de 28 noiembrie observăm faptul că în perioada 31 octombrie până în jurul datei de 7 noiembrie va fi caracterizată din punct de vedere termic de abateri semnificativ pozitive, mai mari cu 4,5 grade Celsius în cea mai mare parte a țării, în special în partea de sud, sud-est și est a țării”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.
Potrivit directorului ANM, acest lucru însă nu înseamnă că în iarna 2022-2023, așa cum arată estimările furnizate până în prezent, nu pot fi și intervale specifice, cu temperaturi sub minus 10 – minus 15 grade și strat de zăpadă, așa cum s-a întâmplat și în iarna anterioară, când cel puțin pentru zona de munte stratul a fost unul veritabil și am avut și fenomen de viscol.

„Aşa cum sugerează estimările pentru următoarele patru săptămâni, pentru prima săptămână din noiembrie, temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât mediile, cu 3-4 grade”, spune meteorologii.

În mod normal, „pentru perioada respectivă ar trebui să fie maxime între 8 şi 14 grade la ţară, cu 13 grade în Capitală şi minime undeva de la -2 grade în depresiuni şi până la 7 grade pe litoral, cu 3-4 grade la Bucureşti”, spune meteorologul.

„Pentru a doua săptămână din noiembrie, în continuare par ca temperaturile să fie uşor mai ridicate decât normele climatologice, în medie cu 1-2 grade. Asta înseamnă că în acea săptămână avem medii cam între 6 şi 12 grade la maxime, cu 11 grade în Capitală, şi minime de la -3 în depresiuni şi până la 6 grade în zona litoralului, cu 1-2 grade în zona Capitalei”, spune meteorologul Mihai Timu. Pentru a doua jumătate a lunii noiembrie, maximele vor fi cuprinse cam între 2 şi cel mult 10-11 grade, iar minimele cam între -6 şi 4 grade, acesta fiind ecartul termic pentru a două jumătate a lunii noiembrie, cu rezerva că aceste estimări nu surprind fenomenele severe care se pot întâmpla pe intervale foarte scurte de 1-2 zile, adică răciri puternice sau precipitaţii însemnate cantitativ, precizează meteorologul ANM.

Descinderi de amploare la cămătarii din Iași