Document scris de mână de Charles Darwin, scos la licitație de Sotheby’s

Documentul ar putea să fie vândut pentru o sumă record de peste un milion de lire sterline

Un document semnat de biologul Charles Darwin, în care acesta argumentează în favoarea teoriei sale a evoluției, va fi vândut într-o licitație la New York, vineri, de agenția Sotheby’s.  Documentul, într-o stare excelentă și de o raritate inestimabilă, ar urma să se vândă pentru o sumă record. Recordul anterior pentru vânzarea unui document al lui Darwin este de 400.000 de lire sterlin, potrivit digi24.ro.

Documentul ar putea să fie vândut pentru o sumă record de peste un milion de lire sterline

Darwin a realizat acest document pentru ca el să fie copiat într-o revistă de celebrități din anul 1865. Materiale ale naturalistului britanic sunt extrem de rare, deoarece acesta nu obișnuia să-și arhiveze lucrările, puține materiale ale sale supraviețuind vremii, majoritatea documentelor care au supraviețuit fiind semnate cu abrevierea „C Darwin” sau „Ch Darwin”. Sunt foarte rare documentele în care biologul s-a semnat cu numele lui complet. 

Potrivit expertului care se ocupă de colecția Darwin Online, acest document este cu atât mai special cu cât el include un pasaj din a treia ediție a „Despre Originea Speciilor”.

„Este un pasaj foarte important pentru că el încearcă să argumenteze că deși unii oameni ar putea să considere că teoria să este puțin credibilă sau ciudată, același lucru s-a spus și despre teoria gravitățîi a lui Newton, dar că nimeni nu o mai pune la îndoială. Același lucru va fi valabil și pentru teoria evoluției și selecției naturale, era de părere Darwin”, spune profesorul John van Wyhe.

Documentul a fost realizat pentru revista „The Autographic Mirror”, numărul din noiembrie 1865. Editorul acesteia, Herman Kindt, imprimase facsimile cu scrisul de mână sau cu autografe a mai multor persoane faimoase, împreună cu biografiile lor.

Charles Darwin a profitat de oportunitate pentru a transmite un mesaj celor care îi puneau la îndoială teoriile. La șase ani de la apariția cărții „Despre Originea Speciilor”, Darwin era criticat deseori pentru faptul că nu avea o explicație și pentru apariția vieții însăși.

Guvernul anunță că salariul minim brut crește la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie