Guvernul anunță că salariul minim brut crește la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie

Marius Budăi a precizat, într-o postare pe Facebook, că salariul brut în construcţii creşte la 4.000 de lei, anul viitor.

Guvernul, patronatele și sindicatele au ajuns la un acord privind majorarea salariului minim de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, din care 200 de lei nu vor fi impozitați. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social a stabilit valoarea de 4.000 de lei pentru valoarea salariului minim în construcții, potrivit g4media.ro.

În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria..Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023″, a comunicat Guvernul.

«Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru că în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual», a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

La reuniunea de astăzi a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din partea Guvernului au mai participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja,  arată un comunicat al Guvernului.
În prezent, începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară este de 2.550 lei lunar. În schimb, salariul minim brut pentru domeniul construcțiilor este de 3.000 lei lunar, din 2019 și pânăl a ora actuală.

Marius Budăi a precizat, într-o postare pe Facebook, că salariul brut în construcţii creşte la 4.000 de lei, anul viitor.

Potrivit acestuia, sindicatele şi patronatele au acceptat, în cadrul discuţiilor din CNT, propunerea de mărire a salariului minim brut la 3.000 de lei, cu 200 lei netaxabili, dar şi la 4.000 lei brut în domeniul construcţiilor, în anul 2023.Marius Budăi a mai spus că discuţia rămâne deschisă în ceea ce priveşte majorarea şi taxarea salariilor mai mari decât cel minim. În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că netul este 1.524 de lei.

Legea energiei electrice reglementează prețul curentului electric plătit de către chiriași și de cei care au mai multe proprietăți